Eveniment

Recolte record de grau in Europa de Est

28.01.2005, 00:00 17



Valul de zapada care a acoperit in aceasta saptamana tarile din Europa de Est ofera conditii favorabile pentru repetarea recoltelor record de cereale din anul trecut, transmite Reuters.



Romania, care a inregistrat in 2004 o productie record de cereale, de 7,65 milioane de tone, a marit suprafata cultivata cu grau, oficialii guvernamentali fiind optimisti ca vremea favorabila va permite obtinerea unei noi recolte bune in acest an. "Plantele sunt foarte bine dezvoltate. Stratul de zapada a ajutat plantele sa atinga o dimensiune medie de sapte centimetri", a declarat Victor Bacila, expert in cadrul Ministerului Agriculturii.



Ungaria a inregistrat in 2004 cea mai buna recolta de grau dupa 1920, dar se confrunta insa cu problemele de depozitare si transport generate de recolta de 16,7 milioane de tone de cereale de anul trecut. Noul membru al UE beneficiaza de jumatate din volumul total al cerealelor cumparate de autoritatile de la Bruxelles la pretul de interventie, prin care se garanteaza producatorilor agricoli achizitionarea recoltei.



In Polonia, care a obtinut in 2004 o recolta record de 29,6 milioane de tone, suprafetele cultivate cu cereale au crescut cu 4% fata de anul trecut, la 4,5 milioane de hectare.



In Cehia, din recolta record din 2004 de 8,83 milioane de tone de cereale, aproximativ 1,8 milioane de tone ar putea ajunge in stocurile de interventie comunitare.



"Iarna a fost buna, plantele in crestere nu au fost afectate in nici un fel, zapada le protejeaza si le ofera umiditatea de care au nevoie, in timp ce gerul omoara daunatorii", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului ceh al Agriculturii, Jiri Felcarek.



In Bulgaria, vremea calda din perioada anterioara a provocat cresterea populatiilor de rozatoare care au afectat culturile de pe 20% din totalul suprafetelor insamantate. Ministerul bulgar al Agriculturii spera ca temperaturile scazute din aceasta perioada sa anihileze amenintarea daunatorilor. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO