Eveniment

Religia şi economia: Vă mai aduceţi aminte cum au fost descrise în Biblie ciclurile economice?

Religia şi economia: Vă mai aduceţi aminte cum au fost descrise în Biblie ciclurile economice?

Autor: Alexandru Matei

27.09.2011, 17:03 2941

Majoritatea am auzit de primul ciclu economic menţionat vreodată încă din şcoală, dar nu l-am privit niciodată aşa.

Conform unei poveşti din Biblie, în urmă cu circa 4.000 de ani, Faraonul care conducea Egiptul a avut un vis în care a văzut predicţii macroeconomice pentru următorii 14 ani, scrie economistul ceh Tomas Sedlacek în cartea sa "Economics of Good and Evil" (Economia binelui şi a răului).

Faraonul a văzut şapte vaci grase şi şapte vaci slabe, şapte spice de grâu bogate şi şapte subţiri, şapte ani de abundenţă şi şapte de foamete.

Biblia nu explică însă acest fenomen. Este vorba de ciclul economic (şapte ani de abundenţă, şapte ani de foamete), nu despre vreo pedeapsă sau o răsplată de la Dumnezeu.

Sfatul pe care l-a primit Faraonul de la Iosif, care a interpretat visul pentru el, a fost unul tipic keynesian. Creează excedente în vremurile bune, nu consuma tot ce creşte în acei ani şi economiseşte şi pentru cei şapte ani de foamete. Această conduită a ajutat Egiptul să prospere şi să cucerească multe ţări din jur, cel puţin conform poveştii din Geneză.

Sedlacek a fost prezent astăzi la dezbaterea despre etica în afaceri "Economia binelui şi a răului", organizată de Centrul Ceh şi Ambasada Cehească din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO