Eveniment

Restantele marilor datornici au scazut cu 10%

Restantele marilor datornici au scazut cu 10%

Click pentru imaginea intreaga

30.04.2007, 16:30 11

Restantele de plata catre bugetul public ale celor mai mari zece datornici din economie au scazut cu 10% in primul trimestru al acestui an, pana la 1,33 miliarde de euro, conform datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Mai bine de jumatate dintre arieratele din top 10 (57%) sunt concentrare de Compania Nationala a Huilei Petrosani, care are datorii restante de 757 de milioane de euro, aproximativ egale cu cele de la finele anului trecut. Pe locul doi in top apare Tractorul Brasov, societate aflata in lichidare, cu arierate de 146 mil. euro, in stagnare fata de 31 decembrie 2006. Podiumul este completat de Societatea Nationala a Carbunelui, care a intrat in top 10, cu datorii de 101 mil. euro.
Cea mai mare modificare la varful clasamentului o constituie insa disparitia societatii CFR SA din top 10, ea ocupand in ultimii ani locul secund, in urma CNH. In primul trimestru al acestui an, datoriile CFR SA la buget au scazut, conform registrelor MEF, cu aproape 240 de milioane de euro, pana sub 5 mil. euro. O alta schimbare semnificativa in top este caderea Termoelectrica de pe 4 pe 10, datoriile acesteia scazand de la 103 la 16 mil. euro in primul trimestru.
Ca de obicei, topul datornicilor este dominat autoritar de companii apartinand statului, sectorul minier fiind cel mai bine reprezentat. Desi datoriile primilor zece restantieri la buget au scazut cu 10% in trimestrul I, ele raman peste nivelul inregistrat la finalul anului 2005, cand acestea se ridicau la aproximativ 1,28 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO