Eveniment

Retailul si bancile, in topul investitiilor straine

20.11.2007, 19:40 17

Companiile straine care activeaza in retail, sectorul financiar-bancar si de real-estate au realizat cele mai mari majorari de capital in luna septembrie, valoarea totala a acestora apropiindu-se de 150 de milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Suma reprezinta circa 65% din totalul investitiilor straine realizate ca aport la capitalul firmelor din Romania, care in septembrie s-au ridicat la 230 mil. euro.
Cel mai mare aport de capital a fost realizat de retailerul german Kaufland care a "injectat" aproape 60 de milioane de euro in reteaua locala de magazine cu politica de discount. Compania detine in prezent 31 de magazine, iar planurile pe termen mediu prevad deschiderea a circa 50 de unitati Kaufland pe piata locala, in principal in orasele mici si mijlocii.
In segmentul financiar-bancar, cea mai importanta majorare de capital a fost operata la Credit Europe Bank (fosta Finansbank) care a primit un aport de capital de 36,8 mil. euro.
Locurile urmatoare in clasamentul celor mai mari investitii straine ca aport la capitalul firmelor din Romania sunt ocupate de compania farmaceutica Gedeon Richter (19,4 mil. euro) si Generali Asigurari (18,5 mil. euro). Companiile care au intrat pe piata pensiilor private au continuat si in septembrie sa aduca bani pentru dezvoltarea firmelor locale. Astfel, Interamerican - societate de administrare a unui fond de pensii - a beneficiat de un aport de capital de 12,8 mil. euro, in timp ce Marfin Fond de Pensii, societate infiintata de banca Egnatia, si-a majorat capitalul cu 3,7 mil. euro.
Investitiile straine pe segmentul imobiliar s-au mai temperat in septembrie, valoarea totala a aporturilor de capital depasind 10 mil. euro.
Printre firmele care si-au majorat capitalul se numara Imobiliar Network 2002 (actionar majoritar din Cipru, cu 2,4 mil. euro) si Grupo Lar Imobiliare 3 (Spania, 2,2 mil. euro).
Datele ONRC arata ca subscrierile la capital a firmelor straine a ajuns in primele noua luni la 1,7 mld. euro, in crestere cu 67,4%, fata de perioada similara din 2006, cand au fost de 1,027 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO