Eveniment

Revenirea remiterilor a micsorat drastic ritmul de crestere al deficitului de cont curent

Revenirea remiterilor a micsorat drastic ritmul de crestere al deficitului de cont curent
23.08.2006, 20:46 19

Deficitul extern a fost in iunie de 834 de milioane de euro, in crestere cu doar 5% fata de iunie 2005, cel mai redus ritm de crestere din ultimul an, datorita cresterii cu 50% a remiterilor.
Per total, deficitul de cont curent a atins 4,17 miliarde de euro in prima jumatate a anului, in crestere cu 40% fata de primul semestru din 2005, dar in incetinire considerabila fata de lunile trecute. Dupa primul trimestru, deficitul extern urcase cu 60% fata de anul trecut, iar ritmul consemnat la jumatatea anului reprezinta o pierdere de viteza de circa 33%.
"Cresterea deficitului contului curent din cauza comertului este in corelatie cu cresterile din investitii, constructii si industrie. Evolutia din primele sase luni nu pune probleme deosebite pentru incadrarea in estimarea anuala", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. Pentru intreg anul, estimarile oficiale arata un deficit extern de 7,95 mld. euro, fata de 6,89 mld. euro anul trecut.
In cel mai rau caz, spune seful Prognozei, tinta va fi depasita cu 200-300 de milioane de euro, dar deficitul se va incadra in maxim 9% din PIB, comparativ cu 8,7% din PIB anul trecut.
Motorul cresterii dezechilibrului extern ramane deficitul comercial (export-import), care a fost de 4,29 miliarde de euro in primele sase luni, in crestere cu 31% fata de anul trecut. De asemenea, deficitul de cont curent a fost alimentat de minusul de venituri (iesiri de capital, profituri repatriate, dividende distribuite peste hotare etc.), care a fost de 1,43 miliarde de euro in primele sase luni, in crestere cu 11% fata de anul trecut.
In balanta comertului cu servicii, Romania inregistreaza in primele sase luni un excedent de 94 de milioane de euro, fata de minusul de 197 de milioane de euro de la jumatatea lui 2005. Surplusul se datoreaza in principal serviciilor de telecomunicatii si celor de turism, in timp ce transporturile au un sold negativ. Telecomunicatiile au inregistrat in prima jumatate a acestui an un excedent de peste 150 de milioane de euro.
Transferurile curente, care reprezinta in cea mai mare parte remiteri ale muncitorilor romani din strainatate, sunt singurul element care compenseaza minusurile de la comert si venituri. Totusi, remiterile sunt in scadere fata de prima jumatate a anului trecut. In ciuda cresterii cu 49% a remiterilor din iunie, cand transferurile au fost de 302 milioane de euro, volumul cumulat al acestora pe primele sase luni arata o reducere cu circa 2%.
"Evolutia slaba a transferurilor curente este singurul element de ingrijorare. Transferurile sunt singura sursa de compensare a deficitului comercial, iar daca volumul lor nu isi va reveni in a doua parte a anului, ar putea aparea probleme pentru deficitul de cont curent", considera Ghizdeanu. El spune ca romanii din strainatate cheltuie probabil mai multi bani afara in loc sa mai trimita acasa, dar ca evolutia trebuie urmarita in continuare si ca vara si intoarcerea romanilor acasa cu aceasta ocazie ar putea schimba situatia.
Anul trecut transferurile curente au fost de circa 3,65 miliarde de euro, iar prognoza pentru anul acesta este de 4,6 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro in plus. Desi transferurile sunt deocamdata mai mici decat cele de anul trecut, ele ar trebui sa depaseasca cel putin 4 miliarde de euro anul acesta pentru a compensa minusul cauzat de comert in balanta de plati.
Datoria externa a Romaniei a crescut cu doar 652 de milioane de euro in primele sase luni ale anului, fata de plusul de 3,9 miliarde de euro consemnat in primele sase luni ale anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO