Eveniment

Rezultatele controalelor de la spitalul din Ploieşti: amenzi de 38.000 de lei, închiderea unei clădiri şi posibilitatea ca managerul spitalului să fie demis

Spitalul din Ploieşti are un buget de 30 mil. euro pe an, dar arată ca dintr-o ţară din lumea a treia. Foto Răzvan Lupică

Spitalul din Ploieşti are un buget de 30 mil. euro pe an, dar arată ca dintr-o ţară din lumea a treia. Foto Răzvan Lupică

Autor: Ioana David

09.12.2013, 21:01 370

„Managementul defectuos şi iresponsabil care nu s-a uitat deloc la pacient“ a fost principala cauză pentru situaţia de la spitalul din Ploieşti, a spus ieri Raed Arafat, secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii. În urmă cu două săptămâni, ministerul a demarat un control la Ploieşti, după ce chirurgul Dan Oprea a denunţat în presă condiţiile improprii din cadrul spitalului atât pentru pacienţi cât şi pentru medici, vorbind despre faptul că instrumente de unică folosinţă sunt sterilizate şi refolosite, dar şi despre condiţiile de igienă precare.

„Nu sunt naiv să cred că este un caz izolat, numai că este un caz care arată un management defectuos (…) Aveau resurse, aveau prevederi bugetare“, a spus Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă.

Secretarul de stat a arătat că Spitalul de la Ploieşti are la dispoziţie anul acesta un buget de 132 mil. lei (30 mil. euro – n.red.), mai mare cu 11% comparativ cu 2012, şi că „problema majoră este că aceste fonduri nu au fost solicitate şi utilizate“, de aceea unele lipsuri nu pot fi puse pe seama finanţării.

În opinia lui Arafat, problemele au pornit de la faptul că în cadrul spitalului funcţionează mai multe paturi decât schema aprobată de minister, ceea ce a determinat costuri mai mari, dar şi de la tendinţa de a interna un număr mai mare de bolnavi când aceştia putea fi trataţi în ambulatoriu. Principalele probleme ale spitalului prezentate de Arafat au fost: starea precară a clădirilor, nereguli la achiziţii, nereguli la închirierea unor spaţii ce aparţin spitalului, unele cheltuieli exagerate, achiziţii de materiale sau dezinfectanţi sub necesar, lipsa de organizare în interiorul spitalului, o rată de operabilitate în spital (numărul operaţiilor raportate la numărul pacienţilor internaţi) de 63%, când ar trebui să fie peste 80%, blocul operator care se închide la ora 13:00, ambulatoriul puţin folosit, dar şi altele.
 

Cine sunt responsabilii?

Arafat a spus că vor fi date amenzi pentru respectarea structurii de funcţionare (avea mai multe paturi decât era permis), pentru că nu s-au realizat lucrări de igienizare şi pentru că s-a sterilizat şi refolosit instrumentar de unică folosinţă, cuntumul amenzilor fiind de 38.000 de lei (8.400 de euro – n.red.).

Amenzile vor fi date spitalului, care „va trebui să se îndrepte către cei responsabili“ pentru recuperarea acestor bani, potrivit lui Arafat.

„Normal că nu aş zice că este responsabilitatea unică a managerului. Nu putem spune că o persoană este vinovată (…) Intră în vină şi serviciul administrativ şi partea medicală (…)“, a adăugat Arafat.

Săptămâna trecută, managerul acestui spital a cerut încetarea contractului de management, după ce iniţial consiliul judeţean a vrut să-l suspende din funcţie, dar nu a reuşit din cauza faptul că această clauză nu exista în contractul de management. Întrebat despre faptul că un consiliu de administraţie nu a putut să demită managerul, Arafat a răspuns că nu doreşte să comenteze acest subiect, dar că „şi consiliul de administraţie trebuie bine pus la punct“ astfel încât să aibă puterea să facă acest lucru.

În februarie, o comisie de control va analiza activitatea spitalului, control care se va repeta şi în iunie.  Potrivit lui Arafat, comisia va putea să schimbe managementul dacă se constată că lucrurile stagnează.

Comisia de control propune comasarea unor secţii şi revenirea la structura agreată de minister (spitalul funcţionează în patru clădiri situate în locaţii diferite) şi reorganizarea şi înlocuirea consiliului de administraţie. Ministerul a propus închiderea clădirii care funcţio­nează în strada Buna Vestire, din cauza condiţiilor precare.

Totodată, Ministerul va derula un control la nivelul celor 340 de spitale publice din ţară pentru a vedea dacă sunt organizate linii de gardă, dacă sunt aprovizionate cu medicamente şi materiale sau dacă se asigura asistenţă în mediul rural.
 

Cine controlează de fapt spitalul: ministerul sau Consiliul Judeţean?

În urma descentralizării spitalul a trecut în administrarea Consiliului Judeţean şi este coordonat de un consiliu de administraţie, format din cinci membri (doi numiţi de Ministerul Sănătăţii prin direcţia de sănătate publică, doi numiţi de consiliul judeţean şi încă unul numit de preşedintele consiliului judeţean).

Întrebat despre instituţia care ar trebui să efectueze controlul asupra spitalului, Arafat a răspuns:

„Ministerul şi-a păstrat capacitatea de control, iar recomandările noastre merg la consiliul judeţean şi consiliul de administraţie. Neaplicarea acestor recoman­dări atrage răspunderea celor în măsură“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO