Eveniment

Romånia importa mai multa carne din SUA

28.06.2005, 19:52 27

Importurile de carne de porc ale Romåniei s-au reorientat masiv catre SUA dupa ce cel mai mare producator de carne de porc din lume, compania americana Smithfield, si-a facut intrarea pe piata autohtona.

a??Importurile de carne de porc din SUA, care este folosita aproape 100% in industria procesatoare, au crescut pe primele luni ale acestui an. Pretul la piesele de carne de porc din SUA este cu 20% mai mic decåt cel din UE, iar achizitionarea acestui tip de carne din Romånia ne-ar face produsele mai scumpe cu 30%a??, spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romåne a Carnii (ARC), organizatie din care fac parte principalii jucatori din industria mezelurilor.

Conform datelor Departamentului de Agricultura al SUA, ponderea exporturilor de carne catre Romånia din totalul exporturilor a crescut de la 1% in ianuarie la 9% in aprilie. a??Rusia si Romånia sunt importatori semnificativi de carne de porc din SUAa??, se arata intr-un raport al Departamentului de Agricultura al SUA.

Cresterea importurilor de carne din SUA vine in conditiile in care compania americana Smithfield isi intareste pozitia pe piata romåneasca, dupa ce anul trecut a achizitionat majoritatea activelor fostului combinat de ingrasare a porcilor ComTim Timisoara, plus 50% din actiunile Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea, cel mai mare depozit frigorific din Romånia.

Americanii au anuntat recent ca vor demara investitii de circa 800 de milioane de dolari (667 de milioane de euro) pentru dezvoltarea sectorului de crestere a porcilor din Romånia.

a??Smithfield are o legatura cu aceasta crestere a importurilor pentru ca e cel mai mare producator de carne de porc din lume. Americanii au un avantaj fata de europeni pentru ca si-au pastrat fermele mamut asa cum aveam si noi si cum aveau si rusii pe vremuri. In plus carnea de porc europeana este mai scumpa decåt cea americana pentru ca agricultura europeana implica costuri mai maria??, sustine Minea.

El spune ca producatorii autohtoni asigura numai 30% din necesarul pietei.

a??Asistam in aceste momente la o redirectionare a importurilor de carne catre producatori mai ieftini: SUA pentru porc, Brazilia pentru carne de pui, curcan si vita. Daca

s-ar ridica interdictia de import de carne de porc din Brazilia din cauza problemelor sanitar-veterinare din aceasta tara, cu siguranta ca vom importa de aicia??, spune Minea. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO