♦ În ciuda creşterii economice şi a veniturilor, pentru că salariul mediu net s-a dublat numai în ultimii 6 ani, cei mai mulţi români sunt nemulţumiţi şi sunt de părere că ţara merge într-o direcţie greşită, arată sondajele de opinie.
Două seturi de date care, intuitiv, ar trebui să fie corelate intră în coliziune: România are cea mai bună recuperare a decalajelor faţă de media europeană şi o creştere fulminantă a salariilor, dar în toate sondajele de opinie populaţia este nemulţumită.
Cel mai recent sondaj al INSCOP arată că 7 din 10 români sunt de părere că România se îndreaptă către o direcţie greşită. Mai mult, 6 din 10 români sunt de părere că viaţa lor este mai grea decât acum cinci ani, conform aceleiaşi surse. Datele de la Instituţiile internaţionale arată însă o altă faţă: PIB per capita, cel mai important indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, a crescut cu 40% în aceeaşi perioadă. De asemenea, salariul mediu net era 2.600 de lei. Astăzi este de aproape 5.000 de lei, adică aproape dublu. E drept însă că şi inflaţia a mâncat din salarii, şi a creat nemulţumire pentru că în 2022 inflaţia medie a fost de 14%, iar în 2023 de 10%. Însă, aşa cum arată datele, doar în 2022 inflaţia a crescut mai mult decât salariul mediu net. În rest, salariile au crescut peste inflaţie.