Eveniment

România va ajunge la un PIB pe cap de locuitor de 20.000 de dolari în 2024, de 10 ori mai mult decât acum 20 de ani, dar rămâne la distanţă mare în urma Slovaciei sau Cehiei

Cel mai recent sondaj al INSCOP arată că 7 din 10 români sunt de părere că România se îndreaptă către o direcţie greşită. Mai mult, 6 din 10 români sunt de părere că viaţa lor este mai grea decât acum cinci ani, conform aceleiaşi surse.

Autor: Răzvan Botea

24.04.2024, 00:07 28003

În ciuda creşterii economice şi a veniturilor, pentru că salariul mediu net s-a dublat numai în ultimii 6 ani, cei mai mulţi români sunt nemulţumiţi şi sunt de părere că ţara merge într-o direcţie greşită, arată sondajele de opinie.

Două seturi de date care, intuitiv, ar trebui să fie corelate intră în coliziune: România are cea mai bună recuperare a decalajelor faţă de media europeană şi o creştere fulminantă a salariilor, dar în toate sondajele de opinie populaţia este nemulţumită.

Cel mai recent sondaj al INSCOP arată că 7 din 10 români sunt de părere că România se îndreaptă către o direcţie greşită. Mai mult, 6 din 10 români sunt de părere că viaţa lor este mai grea decât acum cinci ani, conform aceleiaşi surse. Datele de la Instituţiile internaţionale arată însă o altă faţă: PIB per capita, cel mai important indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, a crescut cu 40% în aceeaşi perioadă. De asemenea, salariul mediu net era 2.600 de lei. Astăzi este de aproape 5.000 de lei, adică aproape dublu. E drept însă că şi inflaţia a mâncat din salarii, şi  a creat nemulţumire pentru că în 2022 inflaţia medie a fost de 14%, iar în 2023 de 10%. Însă, aşa cum arată datele, doar în 2022 inflaţia a crescut mai mult decât salariul mediu net. În rest, salariile au crescut peste inflaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO