Eveniment

Romanii au retras 5 mld. euro de la bancomate in T2

05.08.2009, 19:39 26

Retragerile de numerar si tranzactiile cu carduri la comercianti au revenit pe crestere in trimestrul doi, valoarea cumulata a acestor operatiuni depasind 25 de miliarde de lei (circa 5,9 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Retragerile de numerar continua sa domine operatiunile cu carduri, inregistrand o crestere de circa 7,5% fata de perioada ianuarie-martie, pana la 21,5 miliarde de lei (5,1 mld. euro). Comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, retragerile de numerar de la bancomate au crescut cu circa zece procente. Numarul total al cardurilor active a trecut de 11,3 milioane.

Analistii explica cresterea tranzactiilor cu carduri nu atat prin majorarea sumelor aflate la dispozitia consumatorilor, cat mai ales prin explozia de anul trecut a emiterilor de carduri. "Cresterea atat a tranzactiilor la comercianti, cat si a retragerilor de la bancomat este un efect al faptului ca anul trecut au fost emise foarte multe carduri", spune analistul financiar Dragos Cabat. "Pur si simplu, oamenii au inceput sa foloseasca aceste carduri, dar asta nu inseamna ca au mai multi bani de cheltuit", apreciaza el.

Explicatia data de Cabat survine in conditiile in care economia continua sa se contracte puternic, iar cresterile de salarii sunt mult mai putin generoase decat in anii precedenti. Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 6,2% in primele trei luni din 2009, iar declinul estimat pentru trimestrul doi este de circa sapte procente.

Numarul de carduri emise de bancile locale a ajuns in iunie la peste 24 de milioane, fata de 23,5 milioane la sfarsitul primului trimestru. In acelasi timp, ponderea cardurilor active in totalul cardurilor emise a urcat cu aproape un punct procentual, pana la 47,2%.

In perioada aprilie-iunie s-a inregistrat un numar de 14,7 milioane de plati la comercianti cu carduri de debit si putin peste patru milioane de astfel de tranzactii cu carduri de credit.

Valoarea platilor la comercianti in care s-au folosit carduri de debit a fost de 2,5 miliarde de lei (592 mil. euro), in timp ce cardurile de credit au fost implicate in tranzactii evaluate la 573 de milioane de lei (135,8 mil. euro).

Tranzactiile cu carduri la comercinati sunt inca puternic subdimensionate, fiind de peste opt ori mai mici decat retragerile de numerar de la bancomate, dar acest tip de operatiuni a inceput sa castige teren in ultima perioada.

"Comparativ cu alte tari din regiune suntem foarte in urma in ceea ce priveste platile cu cardul la comercianti", spune analistul Dragos Cabat. "Romanii nu au inca o cultura a platilor electronice si prefera sa retraga banii de la bancomat si sa plateasca totul cu bani lichizi", a precizat el. Totusi, platile cu carduri la comercianti au inregistrat in trimestrul doi o crestere de 12,5% fata de nivelul consemnat in perioada ianuarie-martie, o crestere aproape dubla fata de cea inregistrata pe segmentul retragerilor de numerar de la bancomate.

In acelasi timp, valoarea depunerilor de numerar la bancomatele bancilor depaseste cu putin 876 de milioane de lei (207 mil. euro), in conditiile in care numarul acestor operatiuni a crescut constant in ultimul an, ajungand in trimestrul doi la 1,19 milioane, fata de 860.000 in perioada similara a anului trecut.

In cazul tranzactiilor efectuate in afara tarii cu carduri emise in tara predomina platile la comercianti, acestea ridicandu-se in trimestrul doi la 572 de milioane de lei (135 mil. euro). Retragerile de numerar de la bancomatele din strainatate au totalizat in aceeasi perioada 275 de milioane de lei (65 mil. euro).

Numarul terminalelor pentru efectuarea platilor la comercianti (POS) se ridica la sfarsitul lunii iunie la 98.879, in crestere cu peste patru mii de unitati fata de trimestrul intai. Numarul bancomatelor era in acelasi timp de peste zece ori mai mic, ajungand la 9.553.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO