Eveniment

Romanii din strainatate trimit, in premiera, mai putini bani acasa

25.04.2006, 00:00 18

Dezechilibrul contului curent al balantei de plati a fost de 627 mil. euro in luna februarie a acestui an, mai mult decat dublu fata de cel din luna februarie 2005, arata datele Bancii Nationale.

Ritmul de crestere a deficitului extern a accelerat de la 70% in ianuarie la 120% in luna februarie in ciuda incetinirii cresterii deficitului comercial, de la 73% in ianuarie la 55% in februarie. Cumulat in primele doua luni din 2006, deficitul de cont curent a depasit deja nivelul de un miliard de euro, fiind cu 80% mai mare decat cel din primele doua luni ale anului trecut.

Astfel, deficitul comercial s-a ridicat in luna februarie la 610 milioane de euro, fiind practic responsabil in totalitate de cresterea deficitului de cont curent. In comertul exterior cu bunuri, Romania a inregistrat in februarie un deficit de 544 mil. euro, iar in cel cu servicii - de 66 mil. euro.

In afara comertului exterior, la cresterea deficitului de cont curent au contribuit si iesirile de fonduri contabilizate de BNR la capitolul venituri. Numai in luna februarie, balanta de plati a inregistrat un minus de venituri in valoare de 235 mil. euro, compensat insa de transferurile curente de 218 mil. euro. Pentru prima data in ultimii ani insa, transferurile curente au scazut in primele doua luni fata de aceeasi perioada din 2005, evolutia lor explicand cresterea exploziva a deficitului extern. Rubrica de transferuri a balantei de plati evidentiaza in cea mai mare parte sumele de bani remise de muncitorii romani plecati la lucru in strainatate. Per total in primele doua luni, transferurile curente au atins 469 de milioane de euro.

Deficitul de cont curent din primele doua luni ale acestui an a fost acoperit in proportie de peste 98% prin intrari de capital sub forma investitiilor straine directe, care s-au ridicat in aceasta perioada la circa un miliard de euro, suma dubla fata de cea consemnata in primele doua luni din 2005.

Anul trecut, deficitul de cont curent s-a ridicat la 6,9 mld. euro, adica 8,7% din Produsul Intern Brut, in conditiile in care dincolo de pragul de 6% din PIB exista probleme de sustenabilitate ale acestui deficit, dupa cum spun expertii Fondului Monetar International. In acelasi timp, investitiile straine directe au fost de 5,2 miliarde de euro, acoperind in proportie de numai 75% deficitul extern. Pentru 2006, prognoza oficiala privind deficitul de cont curent estimeaza un nivel de 7,95 mld. euro (8,5% din PIB), cu 15% mai mare decat cel de anul trecut.

Insa ritmul de crestere inregistrat de deficitul extern pe primele doua luni din 2006 ar putea pune probleme asupra nivelului estimat pentru intreg anul, la fel cum s-a intamplat si in 2005. De altfel, estimarile privind deficitul de cont curent au fost cel mai des modificate din tot tabloul macroeconomic elaborat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), atat in 2005, cat si pentru anul acesta. Cea mai recenta modificare a ridicat in sus estimarile privind deficitul extern cu 1,65 mld. euro, de la 7% la 8,5% din PIB, din cauza cererii de consum satisfacute in principal prin importuri.

CNP si-a motivat revizuirea in sus a prognozei privind deficitul extern pe 2006 prin cresterea mai rapida a importurilor comparativ cu estimarile initiale, la fel cum s-a intamplat de altfel si in 2005.

In primele doua luni din 2006, datoria externa a Romaniei a crescut cu numai 82 de milioane de euro, ajungand la 24,55 mld. euro. In acelasi timp, rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) erau estimate la 19,26 mld. euro, iar gradul de acoperire a rezervei era de 6,7 luni de import, comparativ cu nivelul de 6,4 luni de import la finele anului trecut. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO