Eveniment

Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni: situatia financiara si somajul ii sperie

Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni: situatia financiara si somajul ii sperie
25.01.2010, 23:15 97

Romanii se asteapta ca anul 2010 sa fie mai prost in ceea cepriveste viata lor, situatia economica interna, situatia financiaraproprie si cea a locurilor de munca, potrivit datelor ultimuluiEurobarometru lansat ieri in cele 27 de state ale Uniunii Europene(Eurobarometrul este realizat din sase in sase luni).

In contrast cu asteptarile romanilor, ceta tenii celorlalte 26de state membre ale UE cred ca 2010 va fi un an mai bun decat 2009in ceea ce priveste situatia economica si a locurilor de munca sinu anticipeaza o deteriorare a situatiei lor financiare comparativcu 2009, potrivit documentului citat. Studiul comenteaza ca, pefondul crizei, informatiile privind intoarcerea in tara amuncitorilor din strainatate nu s-a adeverit, acest lucru explicandincrederea pe care romanii o au in Uniunea Europeana.

Eurobarometrul realizat in noiembrie 2009 si prezentat ieri sila Bucuresti arata ca 47% dintre romani sunt multumiti de proprialor viata, insa, la nivelul UE 27 (toate tarile Uniu nii), nivelulmediu de satisfactie al ceta­tenilor fata de propria viata este de78%.

Romanii sunt ingrijorati de situatia economica a tarii. PotrivitEurobarometrului, in luna noiembrie procentul romanilor careconsiderau ca economia Romaniei merge mai prost decat cea a UE acrescut la 88%, cu 13 procente mai mult decat in iunie 2009. Deasemenea, a crescut cu 10% (88% in noiembrie fata de 78% in iunie)numarul celor care cred ca situatia locurilor de munca este proastacomparativ cu celelalte state membre ale UE.

Pesimismul in ceea ce priveste situatia interna a tarii acrescut intre iunie si noiembrie 2009, de la 23% la 29%. Deasemenea, in privinta asteptarilor privind situatia financiara agospodariei, pesimismul a crescut de la 26 de procente in iunie la31% in noiembrie.

Nelinistea fata de situatia locurilor de munca a crescut, insase luni, de la 44 la 53%.

Criza economica nu a afectat increderea pe care o au romanii ininstitutiile europene, dimpotriva. In Romania a crescut nivelul deincredere al populatiei in Comisia Europeana cu 5%, de la 53 la58%, dar si in Banca Centrala Europeana (de la 47 la 51%).Institutia europeana in care romanii au cea mai mare incredere esteParlamentul European (65%).

Lucrurile se schimba insa cand vine vorba despre institutiileinterne. Studiul nu are intrebari privind increderea in ParlamentulRomaniei, insa, in ceea ce priveste Guvernul, increderea a scazutde la 22% in iunie trecut la 17% in noiembrie (trebuie amintit caGuvernul cazuse atunci si aveam un guvern interimar). In aceeasiperioada, increderea in justitie a crescut de la 25% la 28%.Increderea in televiziuni, desi inca ridicata, a scazut in saseluni cu noua procente, la 61%, pe fondul campaniei electoraleagresive purtata prin intermediul media, potrivit autorilorstudiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO