Eveniment

Romanii trimit mai putini bani in tara, dar mai des. Cum comentati?

29.04.2009, 19:32 28

Suma medie trimisa de romanii din strainatate in tara este de 300-500 de dolari (respectiv 230-380 de euro) la fiecare transfer, fiind apropiata de media la nivel mondial, de 500 de dolari, potrivit statisticilor Western Union (WU), unul dintre cei mai mari jucatori la nivel mondial pe zona transferurilor rapide de numerar.

„Romanii trimit din mai multe tari si catre mai multe destinatii comparativ cu alti clienti. Din Romania se fac trimiteri de bani catre 170 de tari", spune Alexandru Badulescu, director in cadrul Western Union pentru Romania si Bulgaria. El noteaza ca trimiterile din Romania catre alte state au crescut mai repede decat remiterile in ultimul an, insa raman considerabil mai mici.
Principalele tari spre care sunt trimisi bani din Romania sunt aceleasi care apar in topul remiterilor, respectiv Italia, Germania sau Franta. In ultima perioada au inceput sa creasca si sumele trimise catre tarile vecine - Moldova, Ucraina, Serbia, dar si spre unele state asiatice - China, Filipine sau Vietnam, spune Badulescu.
La un transfer cu o valoare intre 200 si 300 de euro, comisionul platit de client este de 23 de euro. Pentru o valoare a transferului cuprinsa intre 300 si 400 de euro comisionul este de 29 de euro. WU nu publica date privind volumele transferate la nivel de tara, prezentand informatii regionale si mondiale.
Badulescu spune ca, la nivel global, in primul trimestru s-a observat o reducere a sumelor transferate prin intermediul WU, iar Romania se inscrie in tendinta generala.
„Oamenii nu au renuntat sa trimita bani, dar trimit mai putin. Sumele sunt acum mai mici, dar numarul de tranzactii a crescut", explica el. La nivel global, WU anticipeaza pentru anul acesta o scadere a veniturilor cu 2% pana la 5%, pe fondul diminuarii sumelor transferate. Compania a ajuns sa aiba o retea de peste 5.000 de puncte de distributie in Romania, prin intermediul partenerilor sai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO