Eveniment

Rusi, nemti, italieni si francezi, la poarta Distrigaz

15.01.2004, 00:00 16

Cinci giganti din industria europeana a gazelor au depus expresii de interes pentru preluarea pachetului majoritar la Distrigaz Nord, in timp ce patru dintre ele au optat pentru a intra in cursa si la Distrigaz Sud.
Cu Gazprom (Rusia), Gaz de France (Franta), Ruhrgas (Germania), Enel (Italia) la linia de start pentru ambele distributii de gaze, respectiv Wintershall (Germania) la Distrigaz Nord, privatizarea distributiei de gaze, o afacere de ordinul a sute de milioane de euro, a strans in premiera pentru privatizarile de pe piata romaneasca numai investitori strategici de top din Europa.
Termenul limita pentru depunerea expresiilor de interes a expirat ieri, astfel ca jucatori noi pot apare in joc numai alaturi de cei inscrisi deja. Statul roman vinde 30% din actiunile fiecareia dintre cele doua societati, urmand ca investitorul strategic sa participe la o majorare de capital pentru a detine 51%, scenariu similar cu cel al privatizarii Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca.
Consultantul statului pentru tranzactia de la Distrigazuri este consortiul format din banca de investitii Credit Suisse First Boston, Fondul Romano a€“ American de Investitii si casa de avocatura Linklaters Miculiti & Asociatii SCPA.
Autoritatile romane au anuntat recent ca privatizarea Petrom si a Distrigazurilor s-ar putea incheia pana la finele primului semestru, depasind termenul anuntat pentru 31 martie, pe fondul clarificarilor cerute de investitori si a unor probleme privind mediul sau regimul juridic al unor terenuri. Recent, primul ministru al Romaniei, a declarat ca in cazul Petrom, tranzactia nu va fi incheiata daca nu va fi platit pretul minim.
Distrigaz Nord a avut in 2002 venituri totale de 11.992 mld. lei (362,7 mil. $), in timp ce Distrigaz Sud a realizat 14.305 mld. lei (433 mil. $).
Dintre competitori, rusii de la Gazprom au cea mai puternica pozitie, fiind unica sursa de importuri de gaze pentru Romania. Compania rusa este in cursa si pentru Petrom. Cei doi competitori germani cunosc bine piata romaneasca de gaze, avand deja participatii aici. Enel (Italia) discuta preluarea a doua distributii de electricitate locale si are proiecte cu Hidroelectrica si Termoelectrica.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO