Eveniment

Rusii de la Alro, acord preferential de peste 100 mil. euro/an cu Hidroelectrica

Rusii de la Alro, acord preferential de peste 100 mil. euro/an cu Hidroelectrica
05.04.2010, 23:10 58

Alro Slatina afirma ca noul contract cu Hidroelectrica ii vaasigura propria productie de aluminiu si va putea dezvolta incontinuare segmentul de produse cu valoare adaugata mare laSlatina. Compania este alaturi de companii precum Arcelor MittalGalati sau Oltchim in topul celor mai mari consumatori de energieelectrica din Romania.

"In urma negocierilor, partile au agreat o formula de calculanual pentru pretul energiei electrice, in functie de o serie defactori, precum cotatia aluminiului la bursa metalelor de la Londra(London Metal Exchange). Ca urmare, in prezent pretul la care Alrocumpara electricitatea a crescut cu circa 25% fata de anul trecut.In ciuda acestei cresteri, compania considera ca prezentul contractofera predictabilitatea necesara a costurilor si contribuie ladezvoltarea pe termen lung a activitatilor de productie inRomania."

Negocierile pentru semnarea unui nou contract cu Hidroelectricaau inceput inca din noiembrie anul trecut, cand Mihai David,directorul general al Hidroelectrica, afirma ca va propuneproducatorului de aluminiu Alro Slatina incheierea unui parteneriatpe termen lung de vanzare a energiei electrice la un pret care savarieze in functie de cotatia internationala a aluminiului.Cheltuielile pentru achizitia de energie electrica au o ponderesemnificativa in cheltuielile totale ale Alro, producereaaluminiului fiind un proces energofag. Anul trecut, cheltuielile cuapa si energia s-au ridicat la 358 mil. lei (84 mil. euro),reprezentand peste 30% din cheltuielile totale.

"Contractul de livrare a electricitatii ne asigurapredictabilitate in afaceri si permite implementarea programului dedezvoltare, ca parte a unui producator integrat de aluminiu", adeclarat Frank Mueller, presedintele Consiliului de Administratieal Alro. Hidroelectrica este controlata de stat prin MinisterulEconomiei.

Compania urmeaza sa fie divizata, iar activele sale sa fieincluse in cele doua societati energetice nationale. Alro seasteapta anul acesta la o majorare a cifrei de afaceri si aprofitului net bazata pe revenirea cererii si pe cresterea pretuluimediu al aluminiului pana la 2.045 dolari/tona, dupa ce anul trecuta scazut cu 35%, pana la 1.667 $/tona.

Astfel, compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceriin crestere cu aproape 31%, la 580 mil. dolari, in timp ce profitulnet este prognozat la 56,6 mil. dolari, mai mare cu 121% fata derezultatul din 2009.

Anul trecut, afacerile Alro au scazut cu peste 30%, la 443 mil.dolari (1,3 mld. lei), in timp ce profitul companiei s-a redus cupeste 70%, la 25,6 milioane de dolari, respectiv 77,8 mil. lei, inprincipal din cauza reducerii cererii si a pretului aluminiului pepietele internationale.

Compania este controlata de Vimetco, grup inregistrat in Olanda.Potrivit celor mai recente raportari, Vimetco detine 84,18% dintitlurile Alro.

Actiunile Alro, cotate la BVB, au inchis sedinta detranzactionare de vineri la un pret de 3,73 lei/titlu, in cresterecu 0,81% fata de cel de referinta. La acest pret, capitalizareacompaniei era de 2,66 miliarde de lei (648 mil. euro).

Grupul olandez Marco (actualul Vimetco) a preluat in 2002 circa10% din actiunile Alro de la APAPS, la conducerea careia se aflaOvidiu Musetescu, pentru 11,4 milioane de dolari.

Ulterior, contractul a fost puternic contestat, iar in 2006 aajuns pe masa Directiei Nationale Anticoruptie.

Marco mai detinea in acel moment 43% din actiunile Alro, in urmaachizitiilor de pe Bursa, valoarea estimata a investitiilor fiindde circa 28 mil. euro.

Ulterior, Marco a derulat si o majorare de capital in valoare de95 de milioane de euro prin care si-a crescut participatia la peste85%. Statul nu a putut participa la majorare pentru a-si mentinecota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO