Eveniment

Scaderea dobanzilor pe piata externa, norocul Termoelectrica

06.12.2002, 00:00 12

Termoelectrica, a doua companie romaneasca de stat care iese pe pietele internationale de capital la acest sfarsit de an, s-a imprumutat cu 200 milioane de dolari, pe o perioada de cinci ani si la o dobanda variabila care porneste de la 4,9% (3,5 puncte procentuale peste LIBOR la 6 luni - dobanda de referinta pe piata interbancara londoneza).
Emisiunea de titluri (note) pe cinci ani lansata de Termoelectrica a fost bine primita de investitori, creditul fiind garantat de ministerul finantelor. Intermediarul emisiunii a fost un consortiu format din bancile JP Morgan si HVB. Termoelectrica urmeaza sa scoata si o emisiune de eurobonduri, de circa 120 milioane de euro, pentru fnantarea unor societati afiliate.
Dobanda obtinuta de Termoelectrica este cea mai scazuta la care s-a imprumutat vreo entitate romaneasca in ultimii 12 ani. Aceasta nu inseamna insa ca Termoelectrica nu ar putea plati mai mult pe durata celor cinci ani pe care se intinde creditul, in conditiile in care costul acestuia va fluctua in functie de evolutia LIBOR.
Deocamdata insa conjunctura este foarte favorabila, LIBOR se afla la niveluri foarte scazute, de 1,4%, si sunt sanse sa ramana jos inca o buna perioada de acum incolo.
CFR Marfa, care a iesit pe pietele de capital la sfarsitul saptamanii trecute, a vandut euroobligatiuni de peste 100 milioane de euro, insa la o dobanda fixa, in euro, de circa 10,5%. Complet necunoscuta pe pietele externe si fara sa beneficieze de garantia statului, CFR Marfa a platit un pret suplimentar de 6,85 puncte procentuale peste dobanda de referinta a eurobondurilor - obligatiunile emise de statul german - Bunds (3,5%).
"Notele" - titlurile prin care s-a imprumutat Termoelectrica - reprezinta instrumente financiare pe termen mediu, a caror maturitate se poate intinde pana la zece ani, purtatoare de dobanzi variabile, legate, de obicei, de rata de referinta LIBOR.
Inca alte doua companii de stat se pregatesc sa-si faca iesirea pe pietele internationale de capital: Administratia Nationala a Drumurilor si Hidroelectrica, aceasta din urma intentionand sa lanseze o emisiune de euoobligatiuni prin februarie 2003.
AND a mandatat banca olandeza ING pentru a intermedia o emisiune de euroobligatiuni cu valoarea cuprinsa intre 150 si 200 milioane de euro si maturitatea de sapte ani.
CFR Marfa a lucrat cu un consortiu format din Deutsche Bank si Schroeder Salomon Smith Barney.  
De asemenea, Transelectrica a incheiat un contract de intermediere cu consortiul format din bancile ABN Amro si Morgan Stanley pentru a vinde euroobligatiuni in valoare de 100 milioane de euro, pe cinci ani, emisiunea urmand sa fie lansata in prima parte a anului viitor.
Pana acum numai societatea nationala a petrolului Petrom reusise sa obtina finantare de pe pietele externe de capital fara garantia statului, printr-o tranzactie intermediata in urma cu un an de ING Group.
Investitorii de pe pietele externe de capital vor avea in perioada urmatoare o oferta nemaintalnita pentru a-si plasa banii in companii romanesti. Conjunctura este favorabila, cererea pentru titluri romanesti fiind in crestere. O arata in primul rand performanta eurobondurilor emise de Romania in aprilie anul acesta, cu maturitatea de zece ani, si al caror randament a scazut cu peste doua puncte procentuale in ultimele doua luni, pana la un nivel record de 7,23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO