Eveniment

Schimbare de macaz: UE vrea să dea statelor membre puterea de a bloca importurile de gaze din Rusia şi Belarus, la aproape doi ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina

Schimbare de macaz: UE vrea să dea statelor membre...

Autor: Ştefan Stan

08.12.2023, 09:15 184

UE urmează să acorde statelor membre competenţa de a pune capăt importurilor de gaze din Rusia şi Belarus la aproape doi ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Orice stat membru va putea interzice companiilor din Rusia şi Belarus să cumpere capacitate în gazoductele şi terminalele sale de gaz natural lichefiat, potrivit unui proiect de text juridic propus de Bruxelles şi consultat de Financial Times.

Propunerea ar putea oferi o bază pentru companiile energetice din UE pentru a ieşi din contractele cu furnizorii de gaze ruseşti fără a fi nevoite să plătească compensaţii mari, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul blocului.

Deşi blocul cu 27 de membri şi-a redus treptat dependenţa de energia rusă după invazia din februarie 2022, încă mai primeşte aproximativ o zecime din aprovizionarea cu gaze, inclusiv transporturile de GNL, de la această ţară. Mai multe state membre, inclusiv Austria şi Ungaria, încă se bazează în mare măsură pe livrările ruseşti.

Comisia Europeană vrea să împingă statele membre să întrerupă importurile de gaze rămase. Unele state membre, printre care Polonia şi statele baltice, au fost vocale în ceea ce priveşte solicitarea unor măsuri mai dure împotriva Moscovei.

Potrivit proiectului legislativ, statele membre ale UE ar putea "limita parţial sau, dacă este justificat, complet" accesul la infrastructură pentru operatorii de gaze din Rusia şi Belarus "atunci când este necesar pentru a-şi proteja interesele esenţiale de securitate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO