Eveniment

Se incinge batalia pe banii europeni destinati modernizarii agricole

Se incinge batalia pe banii europeni destinati modernizarii agricole

Click pentru imaginea marita

01.07.2008, 19:36 42

Cele mai multe proiecte pentru fonduri europene primite de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) au fost depuse in prima sesiune (luna martie), pentru modernizarea exploatatiilor agricole, respectiv 712 proiecte, dintre care 288 au fost aprobate.
Toti banii de la Uniunea Europeana pentru modernizarea exploatatiilor agricole, in valoare de 58 mil. euro in sesiunea din martie, au fost alocati.
Printre judetele din care au fost selectate proiectele se numara Botosani, Ialomita, Vaslui, Olt, Timis, Iasi si Hunedoara.
Spre exemplu, compania Fodgard, care detine o ferma agricola in localitatea Liveni, judetul Botosani, va primi fonduri europene nerambursabile de 650.000 de euro (2,4 milioane de lei), in urma aprobarii proiectului depus la APDRP, pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole.
"Vreau sa modernizez ferma agricola prin achizitionarea de tractoare, masini agricole, statii de conditionare si procesare de seminte, proiectul acesta solicitand costuri de 1,3 milioane de euro", a explicat pentru ZF Dumitru Avadanii, administrator si actionar unic al Fodgard. Astfel, jumatate din suma necesara pentru modernizarea Fodgard va veni de la UE.
Echipamentele vor fi cumparate de la dealeri din Germania si Spania, din banii proprii si cei contractati printr-un credit bancar, decontarea a jumatate din acesti bani realizandu-se dupa achizitionarea utilajelor prin fondurile europene. "Am depus deja cererea pentru un credit bancar si asteptam ca proiectul nostru sa fie analizat de banca", a mentionat el.
In vederea realizarii proiectului pentru accesarea fondurilor europene, ferma agricola a apelat la serviciile unei companii de consultanta locala si la un inginer agronom. "Costurile cu consultanta au reprezentat 1% din valoarea proiectului, respectiv 1.300 de euro", a spus Avadanii.
Ferma agricola a fost infiintata in 1996, pe o suprafata de 40 de hectare pe care se cultivau cereale si plante tehnice, ca rapita sau floarea-soarelui. "In fiecare an am dublat suprafata fermei prin achizitionarea de teren sau luarea lui in arenda. Am ajuns in prezent la 900 de hectare", a spus Avadanii.
Cifra de afaceri pe care a inregistrat-o Fodgard anul trecut s-a ridicat la circa 0,85 mil. euro. "Anul acesta va creste productivitatea si calitatea produselor. In urma modernizarii, estimez o majorare a cifrei de afaceri de pana la 45%, adica pana la 1,2 milioane de euro", a declarat el. Proprietarul fermei a mai spus ca productia anuala se ridica la circa 3.000 de tone de seminte si plante tehnice. "Distribuim semintele la cultivatorii din zona, iar rapita si floarea soarelui sunt livrate catre unitatile de procesare", a mai precizat el.
In perioda martie - mai anul acesta APDRP a primit 2.752 de proiecte de investitii, in valoare de peste 1,7 miliarde de euro, pentru finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru modernizarea exploatatiilor agricole, respectiv 2.052 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri nerambursabile de peste 430 de milioane de euro. Restul de proiecte, adica 700, au fost depuse pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si renovarea, dezvoltarea satelor, conservarea si imbunatatirea mostenirii rurale, fiind solicitate fonduri de 1,31 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO