Eveniment

Seceta reduce la 20-30% productia fabricilor de conserve

10.07.2007, 18:58 30

Fabricile de conserve de legume si fructe lucreaza la 20-30% din capacitate, intrucat materia prima disponibila este redusa si scumpa, ca urmare a efectelor secetei, astfel ca produse se vor scumpi din aceasta luna.
Productia de legume si fructe din acest an este estimata la mai putin de jumatate din prognoza initiala, seceta determinand nu numai pierderi cantitative, dar si de calitate.
"Productia de legume va fi la circa 40% din nivelul programat, iar la fructe de 10-15%. Florile de la fasolea pastai si de la rosii nu mai leaga din cauza temperaturilor ridicate si a lipsei umiditatii. Efectele secetei se resimt nu numai la nivel de cantitati recoltate, dar si la calitatea produselor. In aceste conditii, fabricile lucreaza la 20-30% din capacitate. O alta varianta de obtinere a materiei prime sunt produsele din sere, dar si acestea sunt putine", a declarat presedintele patronatului Romconserv, Aurel Tanase.
In conditiile unei oferte scazute din partea producatorilor romani, pe piata vor creste importurile, care deja acopereau un procent semnificativ. Potrivit datelor Romconserv circa 70-75% din consumul intern de legume proaspete este acoperit din productia locala, in timp ce la fructe doar 10-20% din consum este asigurat de recolta din Romania.
Culturile neirigate de legume si fructe au fost afectate semnificativ de seceta, insa cateva zone, precum Braila, Galati, Tecuci, Alexandria, Turnu Magurele, au fost ferite de calamitate, fie pentru ca seceta a fost mai putin aspra, fie pentru ca fermierii au gasit solutii de irigare.
Lipsa materiei prime nu este insa singura dificultate din domeniul producerii de conserve de legume si fructe, segment in care activeaza mai ales mici producatori.
Vasile Berinde, directorul general al producatorului de conserve Livada Satu Mare, spune ca, desi firma nu duce lipsa de materie prima, intrucat zona nu a fost afectata de o seceta puternica, fabrica nu functioneaza la capacitate maxima pentru ca ofertele de desfacere sunt reduse.
"Nu avem probleme cu materia prima aici, pentru ca nu prea am fost afectati de seceta, dar nu lucram la capacitate maxima, nici vorba. Nu prea avem piata de desfacere si concurenta importurilor e mare, mai ales din Ungaria", a spus Berinde.
Preturile la legume si fructe au crescut fata de anul trecut, astfel ca si conservele (mazare la borcan, bulion etc.) vor avea preturi mai mari, primele scumpiri fiind resimtite incepand cu aceasta luna.
"Preturile la materia prima au crescut foarte mult fata de anul trecut. Varza era 2.000 de lei vechi anul trecut, acum este 20.000-25.000 de lei vechi, la rosii de la 5.000-6.000 de lei vechi s-a ajuns la 15.000 de lei vechi, iar fasolea pastai nu se gaseste sub 30.000 de lei vechi. Materia prima este putina si scumpa, astfel ca producatorii de conserve vor scumpi si ei produsele cu pana la 50%, iar acest lucru se va face simtit incepand cu aceasta luna", a mai spus Tanase.
Pe piata conservelor de legume si fructe activeaza producatori de dimensiuni mici, putine companii mari avand activitati in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO