Eveniment

Seful Fiscului: Sume importante vor fi sustrase impozitarii

08.03.2009, 22:04 23

Combaterea evaziunii fiscale este una dintre prioritatile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) ca urmare a ponderii ridicate a acestui fenomen in PIB si a previziunilor ca in acest an sume importante vor fi sustrase impozitarii, potrivit sefului Fiscului, Sorin Blejnar.
In 2008, evaziunea fiscala era estimata la 21% din PIB, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
Pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Fiscul si-a propus verificarea contribuabililor cu risc fiscal ridicat, concomitent cu intocmirea unui program de activitate unic pentru toate structurile ANAF cu atributii de control, pentru corelarea actiunilor de control si evitarea controalelor excesive. Seful Fiscului sustine ca vor fi accentuate totusi si actiunile de control, acestea urmand sa fie declansate insa in urma efectuarii unei analize de risc pe fiecare sector de activitate.
ANAF va monitoriza retelele evazioniste organizate in materie de TVA intracomunitar, va intensifica controalele in domeniul organizarii jocurilor de noroc si va monitoriza antrepozitele fiscale de productie si depozitare a produselor accizabile - tutun, alcool, produse energetice, sistemul de leasing.
"Munca la negru - forma de evaziune fiscala raspandita in special in constructii, comert, servicii - si evaziunea fiscala la TVA, foarte frecventa, reprezinta pierderi importante de venituri bugetare", spune Blejnar.
Printre preocuparile Fiscului figureaza si frauda prin preturi de transfer practicata de multinationale, spalarea banilor sau operatiunile desfasurate prin paradisuri fiscale.
Potrivit lui Blejnar, ANAF si-a propus pentru acest an cresterea volumului veniturilor colectate, in principal prin stimularea conformarii voluntare a contribuabililor pentru indeplinirea obligatiilor fiscale.
In conditiile actuale, cand companiile anunta reducerea productiei si disponibilizari, este greu de crezut ca
s-ar putea inregistra o crestere a veniturilor bugetare, potrivit aprecierilor analistilor. Estimarile sunt confirmate de evolutia veniturilor bugetare in primele doua luni ale anului, incasarile inregistrand scaderi de circa 8%, atat in ianuarie, cat si in februarie, fata de aceleasi perioade din 2008. Dupa primele doua luni ale anului, realizarea veniturilor bugetului consolidat a fost de 93,5% din program, cu un nivel al incasarilor la bugetul de stat de 94,9% din suma planificata.
Cu toate acestea, in ianuarie, bugetul general consolidat a inregistrat un surplus de 1,64 mld. lei, echivalentul a 0,3% din PIB, rezultat din venituri de 15 mld. lei si cheltuieli de 13,4 mld. lei. La bugetul de stat, veniturile au totalizat 6,3 mld. lei, comparativ cu un nivel al cheltuielilor de 6,02 mld. lei, rezultand un excedent de 337,9 mil. lei. Pentru bugetele locale, surplusul a fost de 800 mil. lei, rezultat din incasari de 3,8 mld. lei si cheltuieli de 3 mld. lei. In schimb, bugetul asigurarilor sociale avea la finele primei luni un deficit de 408,9 mil. lei.
In conditiile unei performante sub nivelul programat a veniturilor bugetare, autoritatile iau in considerare chiar o rectificare in sensul scaderii cheltuielilor publice. Bugetul pentru anul 2009 a fost construit pe un deficit de 2% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO