Eveniment

Separatiştii din estul Ucrainei spun că intenţionează să evacueze 700.000 de persoane

Separatiştii din estul Ucrainei spun că intenţionează...

Autor: Dorin Oancea

19.02.2022, 00:04 86

Separatiştii susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei au declarat vineri că intenţionează să evacueze aproximativ 700.000 de persoane în Rusia din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), relatează Reuters.

Majoritatea locuitorilor din RPD sunt vorbitori de limbă rusă şi mulţi dintre ei au primit deja cetăţenia rusă.

Ucraina spune că persoanele care conduc RPD nu sunt separatişti, ci reprezentanţi ai Rusiei, ceea ce Kremlinul neagă.

Separatiştii susţinuţi de Rusia au îmbarcat vineri civili în autobuze pentru a părăsi regiunile separatiste din estul Ucrainei, o întorsătură surprinzătoare într-un conflict despre care Occidentul crede că Moscova intenţionează să îl folosească drept justificare pentru o invazie a vecinului său.

Sirenele de avertizare au răsunat în Doneţk după ce această regiune şi cealaltă autoproclamată "republică populară", Luhansk, anunţând evacuarea persoanelor către Rusia, femeile, copiii şi bătrânii fiind primii care au plecat.

Câteva ore mai târziu, un jeep a explodat în faţa clădirii guvernului rebel din oraşul Doneţk, capitala regiunii cu acelaşi nume. Presa rusă a declarat că acesta aparţinea unui lider al miliţiei.

Guvernul ucrainean a negat acuzaţiile liderilor rebeli potrivit cărora ar plănui o ofensivă şi a declarat că nu vizează în niciun fel civili.

Majoritatea celor câteva milioane de civili din cele două zone controlate de rebeli sunt vorbitori de limbă rusă, mulţi dintre ei având deja cetăţenie acordată de Moscova.

La câteva ore de la anunţ, familiile s-au adunat pentru a urca în autobuze la un punct de evacuare din Doneţk.

Evacuarea a început după ce în zona de conflict din estul Ucrainei a avut loc, vineri, ceea ce sursele au descris ca fiind cel mai intens bombardament de artilerie din ultimii ani.

Guvernul ucrainean şi separatiştii s-au aacuzat reciproc.

Ţările occidentale au declarat că sunt de părere că bombardamentele, care au început joi şi s-au intensificat în cea de-a doua zi, fac parte dintr-o încercare a guvernului preşedintelui rus Vladimir Putin de a crea un pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina.

Rusia a declarat că nu are nicio intenţie de a ataca Ucraina şi a acuzat Occidentul de propagarea iresponsabilă a fricii.

Nu existau semne de panică vineri seara în Doneţk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO