Eveniment

SNR ia 70 de mil. dolari de la Deustche Bank si Raiffeisen Bank

28.07.2004, 00:00 14

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) SA a contractat o finantare in valoare de aproximativ 70 milioane dolari de la bancile Deutsche Bank si Raiffeisen Bank, spun surse de pe piata.
Finantarea beneficiaza de garantii din partea statului si va servi modernizarii releelor de transmisie pentru posturile televiziuni nationale TVR 1 si TVR 2.
Fondurile acordate de catre banca germana Deutsche Bank se ridica la aproximativ 35 de milioane de dolari, restul urmand sa fie pus la dispozitie de catre banca austriaca Raiffeisen.
Imprumutul acordat SNR este printre cele mai mari finantari cu garantia statului contractate pe piata romaneasca de la inceputul acestui an.
O alta finantare importanta a fost cea acordata de catre bancile germane HVB si West LB in valoare de 56,5 milioane de euro catre CFR Calatori pentru importul a 21 de automotoare Desiro (trenurile cunoscute ca ?Sageata Albastra?) din Germania.
Radiocomunicatii SA este o societate de stat care activeaza in domeniul telecomunicatiilor, avand in obiectul sau de activitate - prestarea si comercializarea de servicii de comunicatii, intretinerea si exploatarea, dezvoltarea si modernizarea sistemului national de radiocomunicatii (retele proprii de radiorelee, radiodifuziune, televiziune, radiocomunicatii mobile, comunicatii prin satelit si retele telefonice de conectare prin radio la reteaua publica comutata), organizarea serviciilor de radiocomunicatii necesare sistemului national de operare si de siguranta nationala.
Radiocomunicatii SA a demarat un plan de restructurare si modernizare in vederea unei pozitionari cat mai bune pe piata locala de telecomunicatii.
SNR a inregistrat in 2002 un profit net de 2,8 milioane de euro la o cifra de afaceri de 49,5 milioane de euro. Veniturile totale ale SNR au totalizat 52,6 milioane de euro la un numar de 2.445 de angajati, potrivit bilantului depus la Ministerul Finantelor.
Deutsche Bank, una dintre cele mai mari banci din Europa si din lume, are un apetit in crestere pentru oportunitatile de finantare aparute pe piata romaneasca. Intrata oficial in Romania in 1998, DB are deschisa o reprezentanta. Banca germana a acordat finantare in valoare de trei miliarde euro in ultimii cinci ani, din care un miliard de euro numai in 2003.
Banca germana este implicata in marile tranzactii de pe piata locala a finantarilor, de la credite cu garantie de stat catre companiile de stat la emisiunile de bonduri ale ministerului de finante. DB a fost consultantul financiar pentru grupul OMV la achizitia a 51% din Petrom.
De asemenea, banca germana a intermediat iesirea pe pietele de capital a unor companii cu capital de stat precum Termoelectrica sau CFR Marfa.
Pe plan global, Deutsche Bank a raportat in 2003 un profit net de 1,36 miliarde euro. Activele totale ale bancii erau de 803 miliarde euro. Listata pe bursa de la New York, capitalizarea Deutsche Bank depaseste 40,8 miliarde de dolari. Banca avea la finele anului trecut operatiuni in 74 de state din lume.
Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB-Austria) a intrat pe piata romaneasca in 1994 prin deschiderea unei reprezentante locale. In iulie 2001, RZB-Austria si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) au preluat de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului 98,84% din actiunile celei de-a treia banci romanesti, Banca Agricola. Din acest pachet, RZB-Austria detinea 93,36%. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 52 milioane de dolari din care 37 milioane de dolari reprezinta investitii de capital, iar 15 milioane de dolari pretul platit pentru achizitionarea actiunilor.
RZB este una dintre cele mai puternice banci de pe piata romaneasca, fiind foarte activa pe segmentul de finantari. RZB alaturi de banca americana Bear Stearns au castigat licitatia pentru finantarea primilor doi ani de contract incheiat cu americanii de la Bechtel pentru construirea autostrazii Brasov ? Bors.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO