Eveniment

Soţia premierului Ponta insistă pentru TVA redusă în piaţa bio

Soţia premierului Ponta insistă pentru TVA redusă în...

Autor: Gabriel Razi, Liviu Dădăcuş

30.04.2014, 00:03 390
Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a declarat ieri că ar vrea să vadă că produsele bio vor beneficia de TVA redusă începând cu anul 2015, ea precizând că această măsură va fi implementată.

„La anul aş vrea să vedem TVA redusă la produsele bio începând cu 1 ianuarie. Este şi acesta un pas important şi pentru consumatori, şi pentru producători şi o gură de oxigen“, a spus Daciana Sârbu.

Nişa producţiei bio rămâne în România un segment periferic al agriculturii în condiţiile în care cea mai mare parte a fermierilor se concentrează pe dezvoltarea de ferme în sistem industrial şi semiindustrial. Segmentul bio a ajuns să acopere numai 5% din totalul suprafeţelor arabile disponibile local, cea mai mare parte a jucătorilor din această piaţă fiind producători de mici dimensiuni. Piaţa se ridică la aproximativ 400-500 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

„Ar fi minunat să avem această măsură pusă în aplicare, aşa cum s-a întâmplat şi cu TVA la pâine şi înţeleg că se va întâmpla şi cu cel la legume şi fructe“, a precizat Daciana Sârbu. Piaţa bio a ajuns să fie de 3,5 ori mai mare decât în urmă cu şase ani, dar rolul segmentului rămâne nişat având în vedere că produsele finale de pe rafturi sunt mai scumpe decât cele produse tradiţional şi se adresează unui segment limitat de piaţă.

Unul dintre motivele pentru care fermierii s-au înghesuit să îşi certifice exploataţiile pentru agricultura bio este acela că subvenţiile pentru acest sector sunt aproape duble faţă de cele pe care le primesc în mod normal fermierii pentru fiecare hectar de teren lucrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO