Eveniment

Specialistii romani au identificat virusul gripei aviare si asteapta confirmarea din Marea Britanie

14.10.2005, 19:32 23

Virusul gripei aviare a fost identificat la probele prelevate de la pasarile din Ceamurlia de Jos, iar probele urmeaza sa fie trimise in Marea Britanie de unde se asteapta confirmarea in cursul zilei de astazi.

"SpecialiStii institutului au identificat azi noapte virusul influentei aviare, sub-tipul H5", a declarat ieri directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan, citat de Mediafax.

El a precizat ca nu se poate inca aprecia daca este vorba de un virus inalt sau slab patogen, lasand sa se inteleaga ca este posibil ca virusul sa fie periculos pentru om. Potrivit lui Stefan, exista o probabilitate foarte mare sa fie semnalat si subtipul N1 depistat in Asia, cel care a facut peste 60 de victime umane pana in prezent. La randul sau, ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a spus ca specialistii britanici vor face o evaluare suplimentara pentru a se vedea daca este vorba, intr-adevar, de virusul gripei aviare.

Directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala a mai spus ca locuitorii din Ceamurlia de Jos ar putea sa fi contactat virusul gripei aviare. "Este posibil ca oamenii din localitate sa fi contactat virusul gripei aviare", a spus Stefan.

El a precizat ca virusul gripei aviare (H5N1) nu se transmite la om, insa in prezenta virusilor gripei umane constituie un hibrid patogen pentru om. "Populatia trebuie vaccinata in continuare si sa se ia antivirale", a afirmat Stefan.

Dupa confirmarea primita de la specialisti, autoritatile au instaurat carantina in jurul focarului, pe o distanta de trei kilometri, fiind luate masuri de supraveghere pe o distanta de zece kilometri si in alte localitati din judetul Tulcea, pentru izolarea focarului,

Potrivit ministrului agriculturii, se face recensamantul animalelor, se recolteaza probe, fiind interzisa circulatia animalelor pana la eradicarea bolii.

"Toate pasarile din Ceamurlia de Jos si de pe o raza de trei kilometri din jurul localitatii sunt ucise", a spus Flutur.

In plus, autoritatile au informat Comisia Europeana despre confirmarea prezentei virusului in probele analizate. Comisia a anuntat ca retine ipoteza ca virusul gripei aviare descoperit in Romania sa fie de tipul H5N1, ca si cel din Turcia, pana cand va primi confirmarea sau infirmarea din partea laboratoarelor de analiza, potrivit AFP.

"Trebuie sa pornim de la ipoteza ca este vorba despre acelasi virus si in Romania", a declarat comisarul european pentru sanatate, Markos Kyprianou. Dupa ce primele teste au dat rezultat negativ, Comisia Europeana a confirmat ieri, dupa o a doua serie de teste, prezenta gripei aviare in Romania, fara a putea preciza insa daca este vorba despre virusul H5N1.

In urma acestor noi informatii, Comisia de la Bruxelles va interzice importurile de pasari vii, carne de pasare si alte produse avicole din Romania.

"Cei trei specialisti de la laboratorul european trimisi in Romania au confirmat ca virusul H5 al gripei aviare a fost identificat in doua esantioane provenind de la un pui si de la o rata de la o ferma din Delta Dunarii", precizeaza Comisia Europeana.



Masuri de prevenire

Pana acum, la nivel mondial, nu a fost identificat decat un singur caz, si acela inca discutabil, de gripa aviara unde boala a fost transmisa de la om la om. Cercetatorii nu sunt siguri ca acel caz poate fi declarat fara rezerve unul de transmitere a gripei aviare de la om la om. In schimb, este foarte clar ca boala poate fi transmisa de la pasari la oameni si asta mai ales in cazul celor care omoara pasarile pentru consum si vin in contact direct si prelungit cu carnea, maruntaiele si sangele infectat, a explicat Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. Specialistii se tem insa ca virusul gripei aviare sa nu vina in contact cu cel al gripei umane, pentru ca ar putea aparea mutatii, iar atunci transmiterea de la om la om s-ar face mai usor, aparand riscul unei pandemii. In aceste conditii, prima masura de prevenire este vaccinarea impotriva gripei umane a tuturor crescatorilor de pasari, a persoanelor cu boli cronice, in general varstnici, si a copiilor. Alte masuri de preventie recomandate de specialisti fac referire la consumul carnii de pasare. Ea trebuie preparata termic, pentru ca virusul gripei este distrus la peste 70 de grade Celsius. (Elvira Gheorghita)



Vanzarile de produse avicole au scazut cu 40%

Crescatorii de pasari sustin ca informatiile contradictorii privind aparitia gripei aviare in Romania au determinat scaderea cu 40% a vanzarilor de produse avicole, desi riscurile unei epidemii sunt minime cat timp populatia consuma doar carne de pui verificata sanitar-veterinar. Crescatorii atrag atentia asupra faptului ca o confirmare a virusului gripei aviare nu inseamna pandemie. "Pandemia se produce dupa ce acest virus sufera niste mutatii, daca le sufera, adica o replicare incorecta a ADN-ului virusului. Daca aceasta replicare se produce defectuos, exista sanse egale ca el sa devina patogen sau nepatogen pentru om", a declarat ieri Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

Implicatiile aparitiei acestui virus sunt foarte mari, mai ales cele de ordin economic. Potrivit lui Van, populatia a fost "intoxicata" cu informatii contradictorii, care au dus la scaderea consumului de carne de pasare.

El spune ca, in cazul declansarii unei epidemii, va fi izolata zona in care este depistata boala si incepe programul de eradicare, adica de sacrificare a tuturor pasarilor si de creare a unor cordoane de siguranta, fiind impuse restrictii de circulatie in zona respectiva. Pentru restul tarii, se lanseaza programe de preventie foarte riguroase, se limiteaza circulatia materialului biologic avicol, ceea ce ii incurca foarte mult pe fermierii avicoli.

"Ne vor creste costurile automat, pentru ca vom cheltui, fiind vorba despre sistemul organizat industrial agricol. Vom creste costurile pentru ca avem nevoie de mai multi bani pentru preventie, pentru biosecuritate, vom cheltui mai mult pentru dezinfectante, pentru echipamente, utilaje de dezinfectie, diferite substante chimice de tratare a materiilor prime furajere", afirma el.

In ceea ce priveste veniturile, "vanzarile au scazut simtitor, din cauza receptiei gresite a faptului ca aceasta boala este imediat transmisa la om si provoaca pandemie, caci oamenii au incetat sa manance carne", afirma Ilie Van, care afirma ca vanzarile de produse avicole au scazut la 58% din cele din 30 septembrie. "Nu ne putem permite sa producem pe stocuri si probabil ca in etapa urmatoare va urma reducerea productiei, ceea ce este foarte grav", afirma reprezentantul crescatorilor de pasari, care sustine ca exporturile au fost, de asemenea, sistate. Romania a exportat, in 2004, circa 4.000 de tone de carne de pasare si aproximativ 5.000 de tone de preparate din carne de pasare. Pe lista exportatorilor se afla doar cateva firme, potrivit informatiilor UCPR. Principalele destinatii la export sunt Olanda, Marea Britanie si Germania.

Mesajul producatorilor de produse avicole este acela ca oamenii pot consuma linistiti si fara nici un risc produse verificate sanitar-veterinar, care provin din ferme autorizate, care sunt supravegheate continuu.

Potrivit lui Van, gripa aviara a aparut peste tot in lume, nu numai in Romania, iar izolarea virusului nu presupune neaparat existenta unui risc de extindere a lui la oameni. Trecerea de la starea de suspiciune la cea de confirmare a virusului gripei aviare impune masura izolarii pasarilor suspectate, care trebuie ucise, pentru ca virusul sa nu se poata raspandi.

La pasarile de apa, virusurile de tip gripal sunt foarte frecvente. "Este foarte posibil ca, in Delta, unde coabiteaza adesea pasarile domestice cu cele salbatice, acestea sa fie purtatoare ale unor virusuri de tip gripal, care sunt foarte multe, existand 15 variante H si noua N1, care pot fi combinate, nu neaparat transmisibile la om si nu neaparat patogene pentru pasare", a precizat, la randul lui, profesorul Valentin Popovici. Geanina Sandu



* Medicii veterinari din trei localitati covasnene au raportat mai multe cazuri de mortalitate la pasari domestice, a declarat seful Directiei Judetene Sanitar-Veterinare Covasna, Siko Barabasi Sandor. La fata locului au ajuns specialistii DJVS Covasna, care au recoltat probe de laborator.

* Toate masinile care intra in tara pe la vamile din Timis sunt dezinfectate, ca o masura de prevenire a extinderii gripei aviare, autoritatile vamale din Ungaria sau Serbia procedand la fel cu autoturismele care ies din Romania.

* Comandamentul Antiepizootic de la nivelul Capitalei a instituit o serie de masuri preventive impotriva gripei aviare, desi nu exista inca indicii privind aparitia vreunui caz de infectie cu virusul care determina aparitia bolii.

* Ministerul Sanatatii a hotarat achizitionarea a cinci mii de doze de medicamente antivirale de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, produsele fiind utilizate pentru tratamentul profilactic al contactilor din focarul de gripa aviara, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.

* Farmacistii au primit, de cand se vorbeste intens despre gripa aviara, in medie de zece ori mai multe cereri de vaccin antigripal decat in sezonul precedent, dar fac un apel la calm, aratand ca ei se aprovizioneaza continuu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO