Eveniment

Start în operaţiunea „un măr pe zi“ pentru 1,6 milioane de elevi. O barcă de salvare pentru unii producători

Start în operaţiunea „un măr pe zi“ pentru 1,6 milioane de elevi. O barcă de salvare pentru unii producători

Autor: Gabriel Razi

02.11.2011, 00:04 552

Cei 1,6 milioane de elevi din clasele I-VIII vor primi gratis în anul şcolar curent timp de aproape 100 de zile câte un măr, "afacerea" urmând să le aducă producătorilor români 12,5 milioane de euro, fiind un adevărat impuls pentru unii jucători, în timp ce alţii nici măcar nu au auzit despre acest program.

"Participăm la acest program şi vom da în jur de 1.000-1.500 de tone de mere în şcoli. Distribuţia în şcoli ne aduce 15% din afaceri în acest an. Preţul nu este însă suficient de mare pentru că plătim şi distribuţia. Pentru judeţele mai îndepărtate ne-am aliat cu distribuitorii care au semnat contracte pentru furnizarea de lapte şi cornuri în şcoli", explică Emil Farago, preşedinte al grupului de producători de mere din Dedrad-Batoş, judeţul Mureş, care a recoltat în acest an 7.000 de tone de mere, în valoare de circa 5 milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 0,7 euro/kilogram (3 lei/kilogram).

Peste 70% din contractele pentru furnizare de mere elevilor în anul şcolar 2011-2012 au fost câştigate de produ­cătorii români, conform PRO TV, care citează reprezentanţi ai Minis­terului Agriculturii.

Unii dintre producătorii români văd în aceste condiţii programul ca pe o adevărată "barcă de salvare", având în vedere că în primele şapte luni ale acestui an piaţa internă a fost invadată de mere de import. Firmele româneşti au importat în perioada ianuarie-iulie din acest an 31.000 de tone mere din străinătate în valoare de 16,1 milioane de euro, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Valul de mere din import nu este surprinzător, având în vedere că producţia din acest an este la jumătate faţă de cea din 2010 ca urmare a vremii reci din primele luni ale lui 2011.

Producătorii români au recoltat până în octombrie 202.000 de tone de mere, în valoare de circa 200 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. În acest context preţul merelor pe tarabe sau de pe rafturile hipermar­keturilor a ajuns şi la 6 lei/kilogram, fiind cu 50% mai mare decât în urmă cu un an, potrivit datelor din Indexul Alimentar întocmit de ZF. Cifrele sunt confirmate şi de datele MADR, care arată că la sfârşitul lunii octombrie în Bucureşti un kilogram de mere costa între 2,5 şi 6 lei.

În acest context, alţi producători spun că vor profita de preţurile mari de pe piaţă în dauna programului iniţiat de Ministerul Agriculturii în parteneriat cu autorităţile locale din ţară.

"Nu am semnat niciun contract pentru distribuţia de mere în şcoli din mai multe motive. În primul rând ni s-au cerut mere între 100 şi 120 de grame care se vând mai scump şi în al doilea rând preţul de 3,2 lei/kg este sub preţul oferit de piaţă", explică Ioan Orme­nişan, director general al Sucmerom Reghin, un alt mare producător de pe piaţa locală, care exploatează 230 de hectare de livezi de meri.

Un alt producător spune însă că ar fi fost interesat să distribuie dacă afla din timp despre program pentru că preţul oferit de stat este peste cel al hipermarketurilor.

"Am auzit de acest program, însă nu ştiam că a început, nu am fost informaţi. Dacă aflam, probabil am fi participat. Pentru noi preţul oferit este bun, având în vedere că vindem şi cu 2 lei către hi­per­marketuri", explică Daniel Guzu, proprietar al Mere Casa Panciu, care exploa­tează 40 ha de livadă de meri.

Ministerul Agriculturii va investi 5 milioane de euro până la sfârşitul anului în acest program, în timp ce pe parcursul anului viitor vor fi cheltuiţi restul de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO