Eveniment

Statul bate palma in aprilie cu Enel pentru distributiile de energie

31.03.2004, 00:00 25



Semnarea contractului de privatizare pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea cu grupul italian Enel va fi perfectata pana la finele lunii aprilie, a anuntat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului.



"Oferta Enel pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea este una competitiva si cred ca pana la finele lunii aprilie va avea loc sfarsitul privatizarii", a spus ministrul de resort.



Intrebat de ZF daca s-a convenit deja cu Enel disponibilizarea mai multor angajati ai celor doua distributii de electricitate, ministrul de resort a raspuns: "Noi am reorganizat Electrica in opt filiale, am procedat la unele restructurari, in acest context, mii de angajati care citeau contoarele si incarcau astfel nota de plata au fost disponibilizati. Nu cred ca exista o asemenea problema (n.r. - a disponibilizarilor) in cazul Electrica sau al distributiilor de gaze, daca ne uitam la anumiti indicatori precum raportul dintre numarul de angajati la cel de abonati sau la cel de kw vanduti ori kilometri de retea aflata in exploatare".



Acesti parametri au fost printre elementele luate in calcul in cadrul negocierilor cu italienii, care au prezentat o oferta financiara comparabila cu cea a altor privatizari de distributii de electricitate din Europa Centrala si de Est, chiar daca difera ca moment, a precizat Dan Ioan Popescu.



Oferta financiara a Enel este structurata, spun surse apropiate negocierilor, pe trei "piese" importante - pretul pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni ale celor doua filiale, programul investitional ce va fi derulat in urmatorii cinci ani si nivelul datoriilor din momentul preluarii (in suma de aproximativ 5.000 mld. lei, respectiv 124 mil. euro). Initial, Enel anuntase investitii de pana la 1,2 mld. euro in cele doua distributii pe o perioada de 15 ani, in schimbul unui pret modic pe pachetul de actiuni. Dupa sugestiile venite din partea ministerului de resort, italeinii au venit cu o oferta mai echilibrata intre investitii si pretul pe pachetele de actiuni.



Enel, controlat de statul italian, are venituri anuale de peste 31 mld. euro si este listata pe bursele de la Milano si New York. Electrica Banat si Electrica Dobrogea deruleaza impreuna un volum de afaceri de peste 380 mil. euro anual. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO