Eveniment

Statul da inca 200 de milioane de euro pentru agricultori si padurari. Doar pe hartie, deocamdata

Statul da inca 200 de milioane de euro pentru agricultori si padurari. Doar pe hartie, deocamdata

Stefan Poienaru, presedintele Agrofam, crede ca plafonul de 50% pentru acoperirea investitiilor eligibile este prea mic

21.10.2009, 23:18 28

Consiliul Concurentei a avizat o schema de ajutor de stat princare vor fi acordate fonduri nerambursabile de 200 mil. euro pentruinvestitii in procesarea de produse agricole si forestiere.

Aproximativ 550 de companii ar putea beneficia de acesteajutoare pana la finele lui 2013, potrivit estimarilor autoritatiide concurenta. Schema asteapta acum decizia de autorizare de laComisia Europeana pentru a putea fi pusa in aplicare. Fondurilenerambursabile vor veni de la bugetul de stat si pot acoperimaximum 50% din investitiile IMM-urilor in procesarea produseloragricole si forestiere, plafonul maxim fiind de 25% in cazulcompaniilor mari.

"Cheltuielile eligibile constau in costurile aferenteinvestitiilor in active corporale si necorporale (precum drepturide brevet, licente, know-how). Pentru IMM-uri se pot consideraeligibile si costurile studiilor pregatitoare si ale serviciilor deconsultanta pentru investitii, in limita a maximum 80% dincheltuielile eligibile ale proiectului", se precizeaza intr-uncomunicat al Consiliului Concurentei.

Pentru a fi finantate de stat, activele achizitionate trebuie safie noi. Pot fi eligibile si companiile care produc biocombustibilidin produse agricole.

Agricultorii spun ca schema de ajutor de stat ar putea avea unimpact pozitiv puternic in special in mediul rural, unde existasomaj mare pentru ca micile companii nu au bani sa sustinainvestitii in procesarea produselor agricole.

"Este oportuna aceasta schema de ajutor de stat deoarececompaniile agricole, indiferent de dimensiunea acestora, auprobleme in sustinerea investitiilor in procesare. Cred ca ar finormal ca aceste fonduri sa fie directionate in mare parte inmediul rural, pentru a ajuta abatoarele, fabricile de lapte,producatorii de produse traditionale si alti investitori de acestgen", a declarat Stefan Poienaru, presedintele Agrofam, una dintrecele mai mari companii din sectorul agricol, cu afaceri de aproape30 mil. euro.

El a precizat insa ca plafonul de 50% pentru acoperireainvestitiilor eligibile este prea mic. "Eu m-as fi gandit la unprocent de 70% acoperit de fondurile nerambursabile."

Proiectul de ajutor de stat a fost initiat de MinisterulAgriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si este una dinmasurile incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala2007-2013.

"Stiu ca in urma cu doua - trei luni Ministerul Agriculturii aprimit aprobarea de la Bruxelles pentru a face din nou platicomplementare sub forma de ajutor de stat. La data intrariiRomaniei in Uniunea Europeana aceste plati complementare fuseserainterzise", a declarat Viorel Matei, presedintele FNPAR (FederatiaNationala a Producatorilor Agricoli).

Noua schema ar putea sustine in special industria alimentara sisectorul productiei de energie alternativa.

Marile companii romanesti din industria alimentara, printre careEuropean Food si Cris Tim, au deplans in ultimul an lipsa masurilorconcrete de sustinere a agriculturii din Romania. Marii agricultorilocali spun ca Romania are un potential de a hrani 80 de milioanede oameni, dar din cauza starii proaste a agriculturii peste 50%din consum provin din import in acest moment.

"Sa vedem insa cand vor fi bani la buget pentru aceste ajutoarede stat. Nu cred ca pana in 2011 vor putea fi accesate astfel defonduri", a subliniat Matei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO