Eveniment

Statul se uita la banii din privatizari pentru a-si asigura controlul la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Statul se uita la banii din privatizari pentru a-si asigura controlul la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

18.04.2008, 20:38 11

Banii din privatizari ar putea fi principala sursa de finantare a intentiei statului roman de a prelua pachetul majoritar in proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, dupa ce Varujan Vosganian, ministrul economiei si finatelor, a confirmat ca statul vrea cel putin 51% din compania de proiect.
Dupa mai multe runde de negocieri cu cei sase investitori interesati de proiectul reactoarelor de la Cernavoda, statul urma sa detina 20%, in timp ce Enel (Italia), RWE (Germania), CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia) 15%, iar Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania urmau sa detina fiecare cate 10% din proiect.
"Romania a putut sa construiasca doua reactoare nucleare de una singura si nu uitati ca mai avem inca vreo 2 miliarde de euro din privatizari, cum ar fi cea a BCR, care pot fi folositi fara probleme pentru a asigura participatia majoritara a statului in acest proiect. Am luat decizia majorarii pornind de la niste studii sociologice care au demonstrat ca romanii isi doresc controlul de stat in ceea ce priveste energia nucleara", a declarat Vosganian. El a adaugat ca in doua saptamani va fi elaborat un proiect de hotarare de guvern prin care Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, va detine pachetul majoritar la compania mixta.
"Statul trebuie sa faca cea mai buna afacere aici, de aici si negocierile. Nu am inteles niciodata aceasta solidaritate fata de grupurile straine in astfel de cazuri. Statul face aceste negocieri nu pentru Vosganian sau pentru PNL, ci pentru binele cetatenilor sai", a declarat Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor.
In ceea ce priveste infiintarea companiei energetice integrate, ministrul a declarat ca aceasta trebuie "facuta repede", pentru ca intre timp companiile implicate nu pot obtine finantarile necesare investitiilor de dezvoltare in conditiile in care bancile finantatoare nu stiu care este situatia exacta. Astfel, complexurile energetice Turceni si Rovinari, precum si intreaga Hidroelectrica nu pot obtine banii necesari din cauza situatiei confuze in care se afla proiectul marii companii de stat pe care o vor forma.
Managementul viitoarei companii energetice integrate va fi asigurat de o societate care va fi selectata in urma unei licitatii. Impactul pe care l-ar putea avea aceasta companie asupra preturilor la energie este deocamdata necunoscut. Pe termen scurt insa, de la 1 aprilie preturile la energie electrica atat pentru casnici, cat si pentru clientii industriali ar putea creste sub impactul costurilor producatorilor pentru reducerea emisiilor de CO2.
"La 1 iulie vom avea o ajustare mai profunda, iar costurile cu emisiile de CO2 ar putea fi un factor care sa preseze preturile in sensul cresterii acestora. Daca pentru consumatorul casnic ar putea exista solutii pentru reducerea impactului, consumatorii industriali vor fi mai afectati", a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Un alt lucru care sporeste nivelul facturilor sunt si pierderile din retele care se ridica la aproximativ 6 TWh anual, adica 12% din productia totala de energie. Procentajul este cu patru puncte procentuale mai mare decat media europeana si reprezinta 30% din totalul tarifelor de distributie a energiei electrice.
Pe partea de gaze naturale, ministrul a declarat ca pana la 1 iulie nu vor avea majorari la pretul gazelor, considerand cererea celor de la E.ON Gaz Romania, care au solicitat o majorare de 19% a pretului la consumatorul final, ca fiind nesustenabila.
Realizarea acestei companii nemultumeste majoritatea jucatorilor din piata energiei, un prim protest in acest sens urmand sa fie organizat de Federatia sindicala Hidrosind, care reuneste salariatii din Hidroelectrica, dupa Paste.

Enel a virat cei 820 mil. euro pentru Muntenia Sud

Italienii de la Enel au transferat in Romania intr-un contul escrow circa 820 milioane euro, reprezentand suma integrala a tranzactiei prin care a preluat pachetul majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa distributie de electricitate, privatizarea urmand sa se incheie in cateva zile."La data de 15 aprilie 2008, asa cum prevede contractul de privatizare semnat in iunie 2007, Enel si Electrica au semnat asa-numita declaratie comuna, care confirma ca toate conditiile pentru finalizarea tranzactiei au fost indeplinite. Astfel, suntem multumiti sa anuntam ca Enel a transferat in Romania, in contul special de tip ESCROW, circa 820 milioane euro, suma reprezentand intreaga valoare a tranzactiei, care este gata pentru a fi transferata partii romane la incheierea tranzactiei, asa cum prevede contractul de privatizare", spune Matteo Codazzi, presedintele Enel Romania. Acesta a precizat ca se asteapta ca finalizarea tranzactiei sa se realizeze in cateva zile. Enel a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza si Capitala, in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO