Eveniment

Statul va "ajuta" compania Ford cu peste 140 de milioane de euro cash

Statul va "ajuta" compania Ford cu peste 140 de milioane de euro cash

John Fleming, presedinte si CEO al Ford Europa: In curand vom incepe lucrarile pentru modernizarea fabricii. Proiectele includ automatizarea unor linii de productie existente in sectia presaj, retehnologizarea si modernizarea sectiei caroserii, modernizarea si extinderea capacitatii si flexibilitatii sectiei vopsitorie.

01.05.2008, 19:59 15

Oficialii europeni au anuntat ieri ca au aprobat un ajutor de stat in valoare de 143 de milioane de euro pe care autoritatile romane intentioneaza sa-l acorde firmei Ford pentru productia de vehicule si motoare la Craiova. Statul roman ar urma sa "recupereze" acesti bani in urma cresterii gradului de ocupare al fortei de munca si a noilor investitii pe care le va realiza atat Ford, cat si furnizorii sai.
"Acesti bani reprezinta o alocatie bugetara din partea autoritatilor romane. In contractul de privatizare a Automobile Craiova exista doua articole referitoare la acordarea de ajutoare de stat pentru dezvoltare regionala si training. S-au facut notificarile necesare, iar Comisia Europeana a aprobat ajutorul de stat pentru dezvoltare regionala", a declarat pentru ZF Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova. El a mentionat ca institutia europeana este cea care va stabili si nivelul pentru cel de-al doilea ajutor de stat, cel pentru trainingul personalului de la Craiova, care in opinia lui Vladescu s-ar putea ridica la "cateva zeci de milioane de euro".
"Acordarea unor astfel de ajutoare de stat este o practica uzuala in Uniunea Europeana", a mai spus Vladescu.
AVAS a incasat 57 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni al producatorului auto craiovean.
Acesta este primul ajutor de stat de acest gen acordat de autoritati, pana la integrarea in Uniunea Europeana facilitatile pe care le acorda statul constand in majoritate in scutiri de la plata unor taxe sau impozite sau asigurarea infrastructurii necesare.
Potrivit Comisiei Europene, proiectele de investitii ale firmei Ford vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea a doua uzine existente care au fost achizitionate de Ford pentru productia de vehicule si, respectiv, de motoare. In primii cinci ani, noile motoare produse la uzina Ford din Craiova vor fi folosite aproape exclusiv in interiorul grupului Ford. Costurile totale ale investitiilor luate in considerare la calcularea sumei ajutoarelor este de 435 de milioane de euro pentru proiectul uzinei de vehicule si 165 de milioane de euro pentru proiectul uzinei de motoare. Astfel, valoarea ajutoarelor este de 94 de milioane de euro si, respectiv, 49 de milioane de euro.
"Am placerea sa aprob ajutoarele pentru aceste importante proiecte de investitii care, dupa cum se estimeaza, vor crea peste 40.000 de locuri de munca directe si indirecte in regiunea Craiovei", a declarat Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta. Oficialii europeni spun ca judetul Dolj poate beneficia de ajutoare regionale, ca regiune cu un nivel de trai deosebit de scazut si cu un nivel ridicat al somajului.
John Fleming, presedinte si CEO al Ford Europa, a declarat ca oficialii companiei sunt foarte multumiti de decizia Comisiei Europene si a mentionat ca banii vor fi folositi pentru transformarea fabricii din Craiova intr-un centru de productie de ultima generatie. "In curand vor incepe lucrarile pentru modernizarea fabricii. Proiectele, care urmeaza sa fie implementate progresiv, includ automatizarea unor linii de productie existente in sectia presaj, retehnologizarea si modernizarea sectiei caroserii, modernizarea si extinderea capacitatii si flexibilitatii sectiei vopsitorie. Totodata vom dota zonele de finisaj si platoul de retus ale sectiei montaj general cu noi echipamente", a mai spus Fleming.
Evaluarea Comisiei cu privire la ajutoarele regionale destinate proiectelor de investitii mari vizeaza verificarea incadrarii cotei de piata a beneficiarului si a capacitatii de productie creata de investitie sub nivelurile stabilite in Orientarile privind ajutoarele regionale. In cazul in care aceste niveluri nu sunt depasite, efectul ajutoarelor asupra concurentei este considerat ca fiind compensat de contributia pozitiva a acestor ajutoare la dezvoltarea regionala.
Comisia a avut in vedere mai multe piete relevante plauzibile, de la o definitie larga ce cuprinde autoturismele pana la o definitie foarte restransa care cuprinde numai autoturismele supermini multifunctionale. Ea a constatat ca nivelul cotei de piata a firmei Ford ar ramane sub pragul de 25% pe toate pietele produselor relevante, atat inainte cat si dupa efectuarea investitiei planificate.
De asemenea, Comisia a verificat si sporul de capacitate generat de proiect. Conform concluziei analizei, pe segmentele de produs relevante, acolo unde piata era in scadere fata de rata de crestere din SEE, capacitatea de productie suplimentara creata de proiect ar ramane sub 5% din consumul aparent al produsului respectiv in SEE.
Aceasta este a doua investigatie a CE legata de ajutoarele de stat acordate Ford, dupa ce in toamna anului trecut a deschis o investigatie cu privire la aceasta privatizare. Dupa finalizarea anchetei, in februarie 2008, CE a solicitat Guvernului sa recupereze
27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, suma care reprezinta ajutor de stat ilegal. Ford trebuie sa restituie, pana la 26 iunie, aceasta suma.
Ford Motor Company, va asambla la Craiova incepand cu vara anului viitor utilitara usoara Transit Connect, care in prezent este produs la uzina din Kocaeli, Turcia. Productia acestuia va fi de 30.000 de unitati in 2009 si de aproximativ 50-60.000 de unitati in 2010.
Incepand cu 2010, alaturi de utilitara usoara, Ford va asambla la Craiova un nou model de automobil din segmentul mic, care va acoperi o noua nisa de piata.
In anul 2012 productia de autovehicule a uzinei craiovene va fi de 300.000 de unitati, dintre care 90% va fi destinata exportului.
Numarul locurilor de munca de la Ford Craiova va fi majorat pana in 2012 la o valoare cuprinsa intre 7.000 si 9.000, ceea ce ar putea determina un numar total de pana la 36.000 de locuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO