Eveniment

Ştiri pe scurt - Eveniment - 20 august 2010

19.08.2010, 23:30 14

Finanţele iau bani europeni să îmbunătăţeascămanagementul

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat un proiect învaloare de 2,1 milioane lei finanţat de Fondul Social European,prin care urmăreşte îmbunătăţirea managementului instituţiei.Proiectul se numeşte "Dezvoltarea şi implementarea instrumentuluide evaluare a performanţelor la nivelul aparatului central alMinisterului Finanţelor Publice: Balanced Scorecard - Tabloul deBord" şi are o valoare totală eligibilă, fără TVA, de 2,14 milioanelei, din care 1,82 milioane lei reprezintă valoare eligibilănerambursabilă din Fondul Social European, iar 321.500 lei estecofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

32 milioane de euro pentru noi cărţi de identitateelectronice

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a iniţiat procedura deachiziţionare a unor linii de producţie a cărţii electronice deidentitate pentru cetăţenii români, contract în valoare de 30-32milioane euro, după ce introducerea acestui document a fost amânatăsuccesiv,din 2003 până în ianuarie 2011. Procedura de achiziţionareva fi organizată la 25 august 2010, iar valoarea contractului deachiziţie a fost estimată la 30-32 milioane euro, fără TVA, conformanunţului de intenţie lansat de către Regia PatrimoniuluiProtocolului de Stat (RA-APPS). Termenul prevăzut pentruintroducerea cărţii electronice de identitate, stabilit iniţialpentru 1 ianuarie 2003, a fost prelungit de mai multe ori deGuvern, până la 1 ianuarie 2011.

Videanu: De transportul energiei se va ocupastatul

Ministrul Economiei Adriean Videanu (desen) a afirmat ieri la unseminar pe teme energetice, că este adeptul menţinerii monopoluluide stat în transportul energiei electrice (de care se ocupăTranseletrica - n.red.), pentru că doar statul poate asiguraaccesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor dinpiaţă. "Eu sunt adeptul menţinerii monopolului statului întransportul energiei pentru a asigura accesul nediscriminatoriupentru toţi participanţii la piaţă. Numai statul poate faceinvestiţii rapide în ranforsarea sistemului energetic şi îndomeniul interconexiunilor cu ţările vecine", a declarat Videanu încadrul unui seminar organizat de publicaţia "Focus Energetic".

Guvernul caută venituri neimpozitate cu 16%

Guvernul a efectuat un inventar al tuturor activităţilor care nusunt impozitate prin cota unică şi a constatat că în aceastăcategorie intră atât venituri din agricultură şi transfer deproprietăţi imobiliare, cât şi baruri de noapte şi cazinouri,pentru care cota de impunere variază între 2 şi 5%. Documentulindică o serie de excepţii de la cota unică de impozitare, precumactivităţile de natura barurilor şi cluburilor de noapte,discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive. Astfel,materialul elaborat de Ministerul Finanţelor relevă că aceicontribuabili care lucrează în aceste domenii, inclusiv persoanelejuridice care realizează aceste venituri în baza unui contract deasociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat este maimic decât 5% din venituri sunt obligaţi la plata unui impozit de 5%aplicat acestor venituri înregistrate.

800 milioane de euro aduse în imobiliare şibănci

Investitorii imobiliari străini au adus în primele şase luni ceimai mulţi bani la capitalul firmelor pe care le deţin în România,pe poziţia a doua plasându-se băncile, acestea fiind urmate decompaniile de retail, potrivit datelor Oficiului Naţional alRegistrului Comerţului (ONRC). Astfel, peste 390 de milioane deeuro au venit în imobiliare, cea mai mare subscriere fiindrealizată la dezvoltatorul Gran Via România, cu acţionar majoritarspaniol, cu 122,8 milioane de euro. Băncile-mamă au subscris lacapitalul subsidiarelor din România aproape 380 de milioane deeuro, GE Garanti Bank figurând în statisticile Oficiului cu cel maimare aport din acest sector, cu 137,6 milioane euro. Subscrieriimportante au fost realizate şi de Alpha Bank - 71,7 milioane deeuro, Volksbank - 39 milioane de euro şi Intesa Sanpaolo - 29,7milioane de euro.

19 mil. euro fonduri europene pentru infrastructură laBotoşani

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea asemnat ieri la Botoşani toate cele cinci contracte de finanţareprin Programul Operaţional Regional incluse în Planul Integrat deDezvoltare Urbană (PIDU) a oraşului, în valoare de 19 milioane deeuro. Proiectul "Reabilitarea şi modernizarea străzilor ineluluiprincipal de circulaţie din municipiul Botoşani" vizeazăfluidizarea traficului rutier pe inelul principal de circulaţiecare asigură accesibilitatea în zona de acţiune urbană a oraşului,prin reabilitarea şi modernizarea străzilor din această zonă.Valoarea totală a proiectului este de 33,6 milioane lei, din carefinanţarea nerambursabilă solicitată este de 26,7 milioane lei.

Grupaj realizat din surse Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO