Eveniment

Stocul de spatii logistice se va majora cu 80%

24.06.2008, 20:04 18

Stocul de spatii logistice din Romania va creste in 2008 cu 80%, la un milion de metri patrati, dar cu toate acestea, suprafata totala a proiectelor de acest tip de pe piata locala este de patru ori mai redusa decat cea din Polonia, apreciaza reprezentantii companiei CB Richard Ellis/Eurisko.
Piata locala ramane cu mult sub nivelul celei poloneze in ceea ce priveste suprafata spatiilor industriale, desi cresterea stocului in acest an fata de 2007 in Romania va fi de 81%, iar in Polonia de doar 14%.
Potrivit CB Richard Ellis/Eurisko, la sfarsitul anului trecut stocul din Romania a fost de 550.000 de metri patrati, iar in Polonia de 3,5 milioane de metri patrati.
Cu toate acestea, cele doua tari inregistreaza rate de ocupare a spatiilor si niveluri ale chiriilor comparabile. Astfel, in Polonia, pentru parcurile logistice din zona Varsoviei, analistii estimeaza o rata de neocupare de 7%, iar pentru spatiile de pe intreg teritoriul polonez un nivel de 9%, in timp ce pentru stocul de spatii logistice din Romania prognozele indica 7%, sau chiar mai putin.
In ceea ce priveste chiriile, nivelul din Polonia variaza intre 3 si 6 euro / metru patrat / luna, cu posibilitatea de negociere redusa fata de anii anteriori, datorita cererii ridicate si a ofertei inca scazute. Comparativ, chiriile din Bucuresti se vor mentine la nivelul anului trecut, respectiv 3,7 - 5 euro / mp / luna pentru proiectele clasa A, in functie de suprafata inchiriata si perioada contractuala.
Randamentul din Romania este insa mai ridicat, ajungand la 8,5 - 9%, in timp ce in Polonia nivelul acestuia este de 6,5 - 7%. "In prezent, contractele pentru spatii logistice sau de depozitare si productie se inchid in Polonia, la chirii ce variaza intre 3 si 6 euro/ metru patrat/ luna, cu posibilitatea de negociere redusa fata de anii anteriori, datorita cererii ridicate de spatii industriale moderne si a unei oferte inca scazute. Comparativ, chiriile pentru spatiile industriale din Bucuresti se vor mentine la nivelul anului trecut, respectiv 3,7 - 5 euro/ mp/ luna pentru proiectele clasa A, in functie de suprafata inchiriata si perioada contractuala", precizeaza autorii analizei.
Majoritatea dezvoltarilor logistice din Romania sunt axate in zona Capitalei, in vreme ce 55% din stocul industrial al Poloniei se afla pe intinsul tarii, in zone de dezvoltare industriala. Industriile care asigura cererea de spatii logistice sunt retailul si marii operatori logistici internationali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO