Eveniment

Subalternii, peste sefi la salarii: companiile de stat nu intra in legea salarizarii unice. Cum comentati?

26.05.2009, 16:14 79

Angajatii societatilor comerciale in care statul este actionar majoritar prin intermediul ministerelor, cum sunt cel al Economiei sau al Transporturilor, nu vor intra sub incidenta legii salarizarii unice din sistemul bugetar, potrivit oficialilor Ministerului Muncii.

In consecinta, directorii din companii ca Electrica, Transelectrica sau Romgaz vor avea salarii mai mari decat sefii lor directi din ministere, secretari de stat si ministri, si posibil mai mari chiar decat cel al presedintelui Romaniei, cum de altfel se intampla si acum.
Cele mai mari salarii de la stat le vor avea presedintele, sefii celor doua Camere ale Parlamentului si presedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Curtii Constitutionale. In prezent, presedintele castiga 9.555 de lei (2.275 de euro), iar cel mai mare venit de la stat il are presedintele Curtii Constitutionale - 14.950 de lei pe luna (3.560 de euro), potrivit unui document guvernamental. Venitul lunar include salariul de baza si toate sporurile si bonusurile.
In acelasi timp, proiectul de buget al distribuitorului si furnizorului de energie Electrica prevede pentru acest an plata a 1,8 mil. lei (440.000 de euro) pentru contracte de mandat, la Romgaz este prevazuta suma de 561.000 de lei (135.000 de euro), iar la Transgaz 397.000 de lei (96.000 de euro). La Conpet Ploiesti si Hidroelectrica, contractele de mandat sunt de 298.000 de lei (71.000 de euro), respectiv 275.000 de lei (65.500 de euro).
In consecinta, daca vorbim de cinci directori din Electrica remunerati pe contracte de mandat, venitul lunar al unui director al furnizorului va ajunge la peste 7.000 de euro, doar din baza contractului de mandat, la acesta adaugandu-se salariul de baza, care este plafonat la nivelul unui secretar de stat (1.100 de euro), adica de aproape 8 ori mai mult decat salariul presedintelui Romaniei.
"Aceste companii nu intra sub incidenta legii, pentru ca se considera ca activeaza in mediul comercial. De asemenea, Guvernul a decis ca salariatii Bancii Nationale sa nu intre in categoria institutiilor care vor fi afectate de legea unica a salarizarii", a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, coordonator al dialogului social si al grupului de lucru care lucreaza la elaborarea legii salarizarii unice a angajatilor de la stat.
Octavian Luca, vicepresedinte al Cartel Alfa, spune ca salariile angajatilor companiilor cu actionar majoritar de stat nu vor fi mai mari decat cele pe care le va stabili legea unica a salarizarii.
"Nici nu s-a pus problema ca aceste companii sa fie incluse in legea unica a salarizarii. Probabil ca vom discuta acest subiect si ar trebui clarificata situatia veniturilor foarte mari, care au fost acordate cu acordul ministrilor din subordinea carora se afla companiile respective. S-au facut abuzuri in unele din institutiile controlate de stat", precizeaza Luca.
Printre companiile care nu vor fi afectate de legea unica a salarizarii se numara Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Hidroelectrica, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului, CFR sau CEC, unde de fapt sunt cele mai mari salarii de la stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO