Eveniment

Suspectul arestat în Norvegia recunoaşte ambele atacuri

Autor: Mediafax

24.07.2011, 11:57 109

Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat deextrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, căeste responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puţin 92de morţi la Oslo şi pe insula Utoeya, care fuseseră probabilplănuite mult timp.

"El recunoaşte faptele", a declarat în cursul serii avocatulGeir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. "El a explicatcă a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt", a adăugat avocatul, precizând că atacurile au fost "cel maiprobabil plănuite o perioadă îndelungată".

Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuride vineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul Oslo şimasacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropiereacapitalei norvegiene.

Potrivit informaţiilor pe care le-a postat pe Internet,bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalistcreştin", a declarat un oficial din poliţie, Roger Andresen,precizând că viziunile sale politice înclină "spre dreapta".

Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-apublicat pe Internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik şi-apregătit activ operaţiunea cel puţin din toamna lui 2009.

El detaliază acolo pregătirile pentru acţiunea sa, evocând"folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor", şi afirmăcă se aşteaptă să fie perceput drept "cel mai mare monstru de dupăal Doilea Răzoi Mondial".

Breivik a fost arestat pe insulă în urma atacului armat."Suspectul s-a predat poliţiei imediat după sosirea acesteia, fărăa opune rezistenţă", a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de lapoliţia din Oslo.

Atacul a durat "aproximativ o oră şi 30 de minute", a adăugatel, precizând că bărbatul avea două arme de foc. Citiţi mai multdespre suspectul arestat în Norvegia pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO