Eveniment

Tanasescu promite reducerea TVA la carti

12.02.2004, 00:00 17



Ministrul Finantelor Publice Mihai Tanasescu s-a angajat ieri in fata senatorilor din Comisia de cultura, sa caute "o solutie legala" pentru a reduce cota TVA la carte, stabilita in acest moment la 9%, prin prevederile noului Cod Fiscal.



Tanasescu a participat, alaturi de reprezentanti ai mai multor edituri si asociatii de editori, la dezbaterea in cadrul Comisiei de cultura pe tema reducerii cotei TVA la productia de carte.



"Vom cauta foarte rapid o solutie legala de a reduce aceasta cota de 9%", le-a comunicat Tanasescu senatorilor, la sfarsitul a mai bine de doua ore de discutii.



Tanasescu a mai precizat ca acest lucru nu va fi tocmai simplu, intrucat Codul Fiscal a fost votat in unanimitate in plenul Senatului, iar textul acestui act normativ stipula "foarte clar care sunt termenii de modificare".



"Cand am aflat ca Senatul a votat in unanimitate Codul Fiscal, a fost cea mai frumoasa zi din viata mea", a adaugat Tanasescu, pentru a sublinia faptul ca parlamentarii ar trebui sa cunoasca implicatiile aplicarii Codului Fiscal.



Tanasescu nu a avansat insa nici un termen legat de momentul in care se va opera aceasta modificare si nu a precizat nici cota la care se va ajunge.



Desi atat senatorii, cat si reprezentantii editorilor au insistat pentru reducerea acestei cote chiar pana la zero% - argumentand ca Romania este tara cu cea mai mare taxa din Europa in acest domeniu, Tanasescu a evitat sa vorbeasca despre o valoare concreta pana la care se poate reduce TVA la carte. E a explicat ca trebuie gasita "formula juridica cea mai buna", dupa ce vor fi studiate impactul bugetar si avantajele la care se va ajunge prin aceste reduceri.



Desi editorii s-au plans ca introducerea cotei de 9% se regaseste in cresterea pretului la carti, Tanasescu a insistat asupra ideii ca aceasta cota nu influenteaza in nici un fel pretul.



"Daca se aplica acest mecanism, in momentul livrarii cartilor in librarie, ele nu trebuie sa aiba pretul marit", a afirmat Tanasescu, oferindu-se chiar sa acorde sprijin contabililor editurilor, pentru a intelege exact prevederile Codului Fiscal, prin organizarea de cursuri de cate o saptamana la scoala de Finante Publice.



Pentru a-l contrazice pe ministrul Finantelor in privinta cresterii preturilor, presedintele Comisiei de cultura, Adrian Paunescu a sunat-o in timpul sedintei pe directorea Librariei "Mihail Sadoveanu", care i-a confirmat ca toate cartile sunt mai scumpe cu 9% in toate librariile.



O alta promisiune a ministrului Finantelor se refera la amendarea Ordonantei 29/2004 privind taxele vamale, in sensul scutirii totale a importurilor de carte de asemenea taxe. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO