Eveniment

Tanasescu spera ca vor veni bani straini pentru deficitul balantei de plati

30.01.2004, 00:00 16



Deficitul de cont curent din acest an va fi finantat fara probleme, in contextul cresterii cu cel putin 30% a investitiilor straine, accesului mai putin costisitor pe pietele internationale si mentinerii deficitului fiscal redus, a declarat ieri ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.



"Accesibilitatea pe pietele de capital exista si probabil, dupa incheierea acordului cu Fondul Monetar International, va exista din nou o imbunatatire a ratingului de tara in primavara acestui an. Investitiile straine directe vor fi cu cel putin cu 30% mai mari decat anul trecut, si, impreuna cu accesul mai liber pe pietele de capital, deficitul de cont curent poate sa fie sustinut", a afirmat Tanasescu.



Ministrul nu a precizat care va fi tinta pentru deficitul de cont curent din acest an, mentionand ca aceasta va face obiectul negocierilor cu una dintre misiunile FMI care vor vizita Romania in a doua saptamana a lunii februarie. "Aici e negociere cat cuprinde. E mai putin important ca e 5,7%, 5,5% sau 6,1%. Sigur, daca e 12 - 14%, incepe sa-ti puna probleme", a spus Tanasescu. El a mai afirmat ca Romania este o destinatie atractiva pentru investitorii straini, pentru ca are stabilitate macroeconomica si politica, iar mediul de afaceri s-a imbunatatit.



In ceea ce priveste fiscalitatea, ministrul sustine ca impozitul pe profit va fi redus, pana in anul 2006, de la cota actuala de 25% la 20%, dar exista posibilitatea ca operatiunea sa includa doua etape, din care prima anul viitor. El a mentionat ca impozitul pe dividendele obtinute de firme va creste de la 10% la 20%, in aceeasi perioada de timp. Primele discutii cu partenerii sociali privind aceste propuneri au avut loc la intalnirile prilejuite de elaborarea strategiei fiscale pe termen mediu. O alta propunere a Finantelor vizeaza reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale la 43%-45% cumulat pentru angajat si angajator, fata de 49,5% in prezent. De asemenea, va fi analizata si posibilitatea introducerii unei cote reduse de TVA, de 9% fata de 19%, pentru mai multe produse si servicii decat cele din prezent. Discutiile pe tema strategiei fiscale vor fi definitivate in cateva luni, astfel incat masurile sa fie aprobate pana la jumatatea acestui an si sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor.



Tanasescu a mai anuntat ca Programul PSAL II convenit cu Banca Mondiala va fi finalizat in prima jumatate a acestui an, dupa indeplinirea preconditiilor privind privatizarea Bancii Comerciale Romane si respectarea graficului de vanzare a Petrom. Programul PSAL II a fost incheiat in septembrie 2002 si are o valoare de 339,8 mil. euro, impreuna cu programul de asistenta tehnica PPIBL II. Prima transa, in valoare de circa 170 mil. euro, a fost acordata Romaniei in octombrie 2002, iar cea de-a doua, de valoare similara, va fi eliberata dupa finalizarea programului, prevazuta initial pentru sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO