Eveniment

Tarau jr., cercetat in Romania, milionar in America

13.03.2003, 00:00 163

Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, cercetat sub acuzatia de complicitate la contrabanda cu produse petroliere, s-a stabilit in Statele Unite ale Americii si s-a lansat in afaceri imobiliare. In orasul lui Al Cappone, Chicago, exista, un mic "cartier Tarau" - aducator de bani.
Istoria imbogatirii lui Tarau pare decupata dintr-o pelicula americana. El a fost omul care s-a adaptat cu rapiditate cand a fost vorba de afaceri, legale sau nu. A trecut cu usurinta de la turism sau schimb de valuta la comert cu benzina. Lansarea in afaceri de anvergura si-a facut-o prin 1998 cand a devenit patron de firme ce se ocupau de comercializarea produselor petroliere.

Imbogatire rapida
Si-a crescut conturile vanzand combustibil M in chip de motorina sau importand benzina sub forma de kerosen, fiindca erau scutite de taxe. Adesea marfa aparea in acte furnizata de firme off-shore inexistente unor firme-fantoma din Romania. De fapt, ea era comercializata cu amanuntul "la negru", iar banii intrau exclusiv in buzunarele lui Tarau. Si ale apropiatilor lui. Pentru ca nu lucra singur. Precaut de felul lui, a incercat sa nu se expuna. A finantat crearea si functionarea unor firme patronate de oameni care erau simpli executanti. In aprilie 2001, a fost arestat, dar dupa doar 48 de ore a fost eliberat. Iar Tarau a stiut sa paraseasca tara la timp.
"Nu am nimic de ascuns. O sa vin acasa si o sa ma pun la dispozitia organelor de cercetare penala". Multi isi amintesc aceasta declaratie publica a lui Adrian Tarau, facuta in mai 2002, imediat dupa ce s-a aflat ca este din nou cercetat. Redeschiderea celebrului dosar "Lucmir", in care din martor ajunsese acuzat de complicitate la contrabanda cu benzina, i-a intrerupt brusc vacanta din Italia. Banuind ca, o data ce va pune piciorul pe pamant romanesc, va fi arestat, Tarau nu si-a onorat promisiunea. Au intrat in tara doar sotia si fiul sau.

Bastia americana
Inceputurile americane dateaza de prin 1999. Tarau a infiintat, atunci, impreuna cu Florin Salajan, un prieten de-al sau stabilit de mai multa vreme in SUA, prima firma: AMI Bastia LLC, inregistrata cu sediul in New York, pe 789 West End Avenue. Pe Bastia americana afaceristul a facut si primele transferuri legale din tara: 150.000 $ pe numele sau si o suma echivalenta pe numele sotiei sale. Banii aveau "misiunea" de a crea fiului fostului prefect statutul de om de afaceri onorabil, necesar obtinerii rezidentei pe taram american.
Mai departe, Tarau s-a concentrat exclusiv pe afaceri propuse de un unchi de-al sotiei sale, Lucian Coltea, un roman de 53 de ani, stabilit de mai multa vreme in Illinois, foarte influent, posesor al unei averi considerabile si versat deja in ale business-ului. 600.000 $, ce fusesera alocati primei firme, au fost transferati lui Coltea si, de aici, au luat, mai departe, calea investitiilor imobiliare, deosebit de rentabile in aglomeratii urbane. tinta aleasa: Chicago, o metropola de peste 9 mil. locuitori, cu tot cu suburbiile. Reteta e extrem de simpla si functioneaza - la un nivel mai mic, desigur - si in Romania. Urmaresti ofertele imobiliare si cumperi o cladire bine pozitionata, la un pret cat mai bun. Daca ai timp si resurse, o poti amenaja, o recompartimentezi, si o vinzi la cu totul alt pret. Mult mai mare.
Asa a facut si Tarau. Prima achizitie: o cladire situata la intersectiile bulevardelor Palmer si Drake din Chicago. A fost un efort "modest". Coltea si Tarau au pus la bataie putin peste 1 mi. $ pentru cumpararea imobilului, pe care l-au amenajat si apoi l-au scos la vanzare, pe apartamente. Pretul unui singur apartament urca - in functie de suprafata, camere si amplasare - de la 118.000 $ pana la 245.000 $. Un simplu calcul da un total de peste 2 mil. $, deci un profit curat de 500.000 $ in favoarea fiecarui partener.

Apartamente de lux
Incurajat de succes, Tarau a trimis tot mai multi bani in SUA. A urmat imobilul din N. Kimball Avenue, evaluat la cel putin 1 mil. $. Apoi cladirea din 36-38 S Ashland Avenue, avand 5 etaje si aproape 40 de apartamente, cumparata in 2000 cu aproximativ 1,5 mil. $. Cea mai impresionanta cladire dintre toate este, insa, "Palmer/Kedzie". Situata la intersectia celor doua bulevarde, avand 3 niveluri si 49 de apartamente spatioase, imobilul a fost achizitionat, in urma cu 2 ani, cand figura pe piata la un pret de aproape 4 mil. $.
Acestea nu sunt, cu siguranta, toate investitiile imobiliare facute pe banii lui Tarau. O evaluare exacta a investitiilor lui Tarau din America e greu de facut. Desi fiul fostului prefect avansa o suma de trei ori mai mica, surse bine informate din anturajul afaceristului apreciaza fondurile transferate de acesta in SUA la circa 6 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO