Eveniment

Tariceanu confirma ca a sunat la procurorul general cand a fost arestat Patriciu

01.11.2005, 19:51 32

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a confirmat ieri ca l-a sunat pe procurorul general Ilie Botos in ziua in care a fost retinut omul de afaceri Dinu Patriciu, dar a mentionat ca a facut-o pentru a se informa despre situatia juridica a acestuia si ca a cerut sa fie aplicata legea.

Declaratia premierului vine dupa ce fostul consilier prezidential Elena Udrea l-a acuzat pe Tariceanu ca ar fi sunat la Parchet atunci cand a fost arestat Patriciu pentru a interveni in favoarea acestuia.

"Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu l-a sunat pe procurorul general Ilie Botos, atunci cand a fost retinut Dinu Patriciu, pentru a se informa despre situatia juridica a acestuia si a cerut sa fie aplicata legea. Ca prim-ministru, seful Executivului se informeaza reciproc cu seful Parchetului General, atunci cand este nevoie. Pentru a elimina orice speculatie, precizez ca prin aceasta discutie primul-ministru nu a facut nici o interventie pe langa procurorul general", a declarat ieri purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu.

Initial, premierul nu a dorit sa comenteze afirmatiile fostului consilier prezidential, mentionand ca are lucruri mai importante de facut. "Nu am sa comentez in nici un fel declaratiile doamnei Udrea. Ca prim-ministru, am lucruri infinit mai importante decat sa fac asa ceva. Un prim-ministru se ocupa de integrare europeana", a spus Tariceanu, dupa ce a participat la o conferinta privind combaterea coruptiei.

Ceea ce l-a determinat pe premier sa comenteze totusi afirmatiile Elenei Udrea a fost anuntul facut de reprezentantii Ministerului Public care confirma discutia premierului cu procurorul general.

Potrivit sefului biroului de presa al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, citat de Mediafax, premierul l-a sunat pe procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, in ziua in care a fost retinut Patriciu, si a intrebat care sunt acuzatiile care ii sunt aduse lui Patriciu.

Seful Biroului de presa al Ministerului Public a precizat ca procurorul general Ilie Botos i-a comunicat primului-ministru faptul ca doar procurorul de caz cunoaste exact acuzatiile pe care i le aduce lui Dinu Patriciu, anchetatorul fiind cel care instrumenteaza direct dosarul.

Fostul consilier prezidential Elena Udrea a afirmat intr-o emisiune televizata ca grupul de interese format din oamenii de afaceri Dinu Patriciu, Peter Imre si ziaristul Sorin Rosca Stanescu se afla in spatele campaniei de presa care a dus la demisia sa de la Palatul Cotroceni. Ea a sustinut ca aceasta campanie a fost o reactie la declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la grupurile de interese din jurul Guvernului.

Fostul consilier l-a atacat pe premierul Tariceanu, amintind de relatia de afaceri si de prietenie dintre acesta si Dinu Patriciu. "L-a intrebat cineva pe Tariceanu daca a sunat la Parchet in ziua arestarii lui Patriciu pentru a interveni in favoarea prietenului sau?", s-a intrebat Udrea.

Presedintele Rompetrol Dinu Patriciu a fost retinut, in noaptea de 27 spre 28 mai, dupa o audiere maraton care a durat aproape 18 ore, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune - acuzatii pentru care este cercetat de procurorii de la Parchetul instantei supreme in dosarul Petromidia, alaturi de alte persoane.

In noaptea urmatoare Patriciu a fost eliberat de magistratii Tribunalului Bucuresti, care au apreciat ca omul de afaceri poate fi cercetat in stare de libertate in dosarul privind privatizarea Petromidia.

Dupa pronuntarea sentintei, Patriciu a declarat presei ca "a fost supus unor umilinte", el dand declaratie pe "65 de pagini", ca apoi procurorii sa ceara arestarea lui. "Este o lupta politica a unor grupuri reactionare. Sunt convins ca tot raul pleaca de la grupul de interese pe care-l reprezinta Ion Talpes. De aceea am dorit sa fie audiati Ion Talpes si Ion Iliescu, pentru materialele pe care - desi nu aveau dreptul sa le faca - le-au facut, actionand corupt in interesul unor grupuri speciale din tara", a spus Dinu Patriciu. El a adaugat ca, atunci cand a venit la Parchet, institutia era pregatita sa-l retina. "A fost chiar o premeditare", a subliniat Patriciu.



Vorbele unei femei frumoase

Omul de afaceri Dinu Patriciu spune ca vorbele unei femei frumoase sunt determinate, de obicei, de sentimente foarte puternice si ca el nu este adeptul teoriei conspiratiei, referindu-se la afirmatiile Elenei Udrea. "Tatal meu m-a invatat sa nu contrazic niciodata o femeie frumoasa, pentru ca de obicei vorbele ei sunt determinate de sentimente foarte puternice. Nu sunt sub nici o forma adeptul teoriei conspiratiei si cred ca orice fel de fantasmagorii legate de aceasta teorie sunt lipsite de suport, mai ales in acest caz. As mai adauga ca nu pentru toata lumea suprema victorie este castigul in jocul politic. In ceea ce ma priveste, ambitiile mele nu se leaga in nici un fel de politica", a spus Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO