Eveniment

Tendinţa de ameliorare a pieţei muncii va continua, pe măsură ce se reiau investiţiile

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

25.03.2015, 00:00 273

Tendinţa de ameliorare a indicatorilor din piaţa forţei de muncă va continua pe fondul perspectivelor de intrare a economiei într-un nou ciclu investiţional.

De asemenea, procesele de fiscalizare a economiei gri şi de reducere a taxării muncii se vor resimţi favorabil la nivelul indicatorilor din piaţa forţei de mun­că, opinează analiştii Băncii Transilvania, comentând datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) privind dinamica gradului de ocupare a populaţiei active şi a ratei şomajului în trimestrul IV şi per ansamblu în 2014.

În 2014, rata medie de activitate a crescut cu 1,1 puncte procentuale, la 65,7%, în timp ce rata medie de ocupare a populaţiei a urcat cu 1,3 puncte procentuale, la 61%.

Pe de altă parte, rata medie a şomajului s-a redus cu 0,5 puncte procentuale, la 6,8%. ZF

Datele INS arată ceva mai rău în T4, dar nu exagerat de îngrijorător. Astfel, opulaţia activă a scăzut cu un ritm trimestrial de 2,8%, la 9,2 milioane în trimestrul IV. În aceeaşi vreme, populaţia ocupată s-a redus cu 3%, la 8,6 milioane. Prin urmare, rata de activitate pentru populaţia 15 - 64 de ani s-a redus de la 67,1% în trimestrul III la 65,4% în trimestrul IV.

Rata de ocupare a populaţiei (15-64 de ani) s-a diminuat de la 62,6% în trimestrul III la 60,8% în trimestrul IV. Pe segmentul 20 - 64 de ani rata de ocupare s-a situat la 65,4% (obiectivul României din Strategia Europa 2020 fiind de 70%).

Pe de altă parte, rata şomajului (date brute) a crescut de la 6,5% în trimestrul III la 6.7% în trimestrul IV.

Totuşi, potrivit analiştilor Băncii Transilvania, pe termen mediu tendinţa de ameliorare a indicatorilor din piaţa forţei de muncă, va continua pe fondul perspectivelor de intrare a economiei într-un nou ciclu investiţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO