• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Eveniment

Tensiunea la graniţa României creşte: Preşedintele american Joe Biden a anunţat că Rusia va invada Ucraina. Macron a spus că va trimite trupe suplimentare în România

Tensiunea la graniţa României creşte: Preşedintele american Joe Biden a anunţat că Rusia va invada Ucraina. Macron a spus că va trimite trupe suplimentare în România

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

20.01.2022, 09:46 40309

Preşedintele american Joe Biden a spus într-o conferinţă că Vladimir Putin va invada Ucraina, dar nu doreşte un război în toată regula, scrie BBC.

Potrivit preşedintelui american, orice mişcare militară a Rusiei va avea un răspuns rapid şi sever din partea Vestului.

Rusia are peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, dar respinge ipoteza unei invazii. Preşedintele Putin a făcut o serie de cerinţe Vestului, insistând ca Ucraina să nu fie primită în NATO şi ca alianţa să oprească activităţile militare din Europa de Est. 

În timp, Franţa a anunţat că este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România, a declarat miercuri seară preşedintele Emmanuel Macron, într-un  discurs rostit la un comandament militar.

Emmanuel Macron a afirmat, în discursul rostit în Haguenau, la Comandamentul militar francez Oberhoffen, că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franţei şi Europei, o "strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului".

"Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide", a declarat Emmanuel Macron, în discursul vizualizat de MEDIAFAX.

Anterior, în discursul din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, Emmanuel Macron pledat pentru un dialog sincer cu Rusia şi a evidenţiat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia în domeniul apărării. "Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate", a afirmat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. "Europa trebuie să construiască în sfârşit o ordine a securităţii colective pe continentul nostru. Este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii şi echilibrului", a subliniat Emmanuel Macron.

"Mai ales în relaţia cu Rusia, este necesar un dialog sincer, cu exigenţe clare, în contextul acţiunilor destabilizatoare, ingerinţelor şi manipulărilor. Trebuie să ne axăm pe valori concepute acum 30 de ani nu împotriva Rusiei, ci în colaborare cu Rusia. Sunt valori precum evitarea utilizării forţei, a ameninţărilor şi presiunilor, opţiunea liberă a statelor de a participa la organizaţii, alianţe şi aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă. Ţine de noi să reafirmăm aceste valori şi să sancţionăm eficient încălcarea acestora", a insistat Emmanuel Macron.

Liderul de la Paris a pledat pentru identificarea unei soluţii politice la criza dintre Ucraina şi Rusia. "Continuăm împreună cu Germania, în Formatul Normandia, să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina", a amintit preşedintele Franţei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107