Eveniment

Termoelectrica ia 190 mil. euro de la ING euro

06.10.2004, 00:00 13

ING Bank va acorda Termoelectrica un credit in valoare de 190 mil. euro, garantat de Ministerul Finantelor, fondurile urmind sa fie folosite in principal pentru refinantarea unui credit acordat societatii de catre stat pentru rascumpararea unor obligatiuni emise de companie in 2001. Imprumutul a fost acordat pe termen de cinci ani si are o perioada de gratie de doi ani.
Din acest credit, Termoelectrica a reusit sa restituie Ministerului Finantelor un imprumut de Trezorerie obtinut in luna martie a acestui an pentru  rambursarea unei emisiuni de euroobligatiuni devenite scadente si pentru care societatea nu dispunea de fondurile necesare. Ministerul Finantelor a salvat astfel reputatia Termoelectrica si implicit a statului roman pe pietele internationale de capital insa risca includerea imprumutului respectiv in deficitul bugetar - conform metodologiei impuse de Fondul Monetar International. In acest fel, indeplinirea obiectivului de reducere a deficitului ar fi fost ingreunata. Situatia a fost insa reglata prin noul credit contractat de Termoelectrica de la ING. Mai mult, intrarea banilor in Trezoreria statului reduce suplimentar nevoia de emisiuni noi de titluri pe piata interna.
Termoelectrica a lansat, in martie 2001, pe piata internationala, o emisiune de obligatiuni in valoare de 150 mil. euro. Suma atrasa a fost utilizata pentru achizitia din import a unor cantitati de titei, pacura, carbune energetic si gaze naturale. In luna martie, statul a acordat companiei un imprumut de 6.700 mld. lei pentru rascumpararea obligatiunilor respective si a dobinzilor aferente perioadei aprilie 2003 - aprilie 2004. Creditul acordat de stat trebuie rambursat in cel mult un an. Sumele ramase neconsumate vor putea fi utilizate pentru finantarea achizitiilor de combustibil.
"In ultimii trei ani, ING a fost aranjorul unor facilitati de credit pe termen lung in valoare de peste 400 mil. euro pentru Termoelectrica si de peste 700 mil. euro pentru sectorul energetic din Romania", spun oficialii bancii.Potrivit unui raport al administratorilor Termoelectrica, societatea ar trebui sa achite in acest an rate in valoare totala de aproape 10.000 mld. lei, aferente creditelor contractate, aceasta suma fiind superioara cifrei de afaceri obtinuta de producatorul de energie electrica si termica anul trecut - 8.300 mld. lei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO