Eveniment

The Economist: Tariceanu sa isi aduca aminte ca salturile mari au aterizari dure

01.08.2007, 19:48 14

Estimarile privind cresterea reala a Produsului Intern Brut sunt de 6,5 procente pentru anul in curs si de 5,5 procente anul viitor. Accelerarea cresterii economice va duce insa la adancirea dezechilibrului macroeconomic in Romania.
Deficitul de cont curent se va extinde la 11,4 procente din PIB in 2007, pentru ca, in 2008, sa atinga 13,1% din PIB. Sansele ca deficitul de cont curent sa scada sub pragul de 12% din PIB sunt mici in urmatorii trei ani, scrie The Economist.
Deficitul fiscal va creste pana la 3 procente din PIB in 2008 si se va diminua gradual in anii urmatori. Pana in prezent, inflatia are perspective destul de sanatoase: o rata medie de 4 procente anul acesta, 4,3% in 2008 si de 4,1% pentru 2009.
Planurile premierului Tariceanu de a face saltul catre economia statelor occidentale in termeni de infrastructura si asistenta sociala poate aduce o serie de amenintari pentru economia romaneasca.
In primul rand, planurile reformiste ale premierului ameninta sa creasca deficitul de cont curent, care a atins nivelul de 11,6 procente din PIB in primul trimestru, alimentat de setea romanilor pentru importuri si credite bancare.
In mod ingrijorator, odata cu cresterea deficitului, a scazut capacitatea economica de a acoperi deficitul prin intermediul investitiilor straine directe. In primele patru luni ale anului, investitiile straine au acoperit 36% din deficitul de cont curent, fata de o proportie de 87%, cat au reprezentat investitiile straine din deficit in aceeasi perioada a anului trecut.
In al doilea rand, Romania se indeparteaza de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei europene. Cateva state noi membre ale UE se lupta cu probleme fiscale mostenite de la guvernarile anterioare, in timp ce problema Romaniei apartine doar acestei guvernari.
In ultimul rand, riscurile de a readuce la viata inflatia sunt ridicate. Dupa o lupta greu castigata pe acest front, cresterile abrupte ale salariului minim pe economie si trei runde de majorari salariale in domeniul public ar putea reaprinde "focul" inflationist care va cuprinde sectorul privat.
Estimarile ridica un grav semn de intrebare asupra capacitatii Romaniei de a adopta moneda europeana, dar cel putin nu pun in pericol inflatia in scadere care ar putea afecta serios realizarile in plan macroeconomic. Cu toate acestea, riscul cresterilor salariale care reaprind estimarile inflationiste nu poate fi neglijat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO