Eveniment

Transelectrica primeste 82 mil. dolari de la BM

15.07.2003, 00:00 15



Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu si directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud, Andrew Vorkink semneaza astazi, la Bucuresti, un acord de imprumut in valoare de 82 milioane de dolari pentru finantarea proiectului de infiintare a pietei electricitatii din Romania.



Creditul este contractat de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, fondurile provenind de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, membra a grupului Bancii Mondiale.



Imprumutul a fost aprobat de Comitetul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale la mijlocul lunii iunie. Rambursarea sumelor va fi efectuata intr-un interval de 17 ani, cu o perioada de gratie de patru ani.



Proiectul vizeaza dezvoltarea unei piete functionale a energiei electrice, precum si cresterea eficientei si a sigurantei sistemului de transport a energiei. De asemenea, programul isi propune sa atraga si sa sustina participarea sectorului privat in activitatea sistemului energetic.



Componenta de investitie va asigura retehnologizarea a doua statii de transport a energiei electrice din cadrul Transelectrica - Iernut, situata langa Targu Mures, si Fundeni - Bucuresti.



Programul cuprinde si o componenta de asistenta tehnica, in cadrul careia Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei Electrice (ANRE) va primi asistenta pentru realizarea cadrului de functionare a noii piete a electricitatii.



Subproiectul este finantat printr-un grant al Uniuni Europene in cadrul programului Phare, in valoare de 900.000 euro.



De asemenea, in cadrul componentei de asistenta, operatorul pietei - OPCOM - va fi sprijinit de catre consultanti internationali sa proiecteze, sa testeze in sistem pilot si sa asigure functionarea noului sistem de tranzactionare a electricitatii pe baza unei burse a energiei. Ultimul element al componentei de asistenta vizeaza sustinerea societatii Transelectrica pentru realizarea noului sistem de tranzactionare a energiei.



OPCOM asigura administrarea pietei angro de energie electrica din Romania si determina obligatiile de plata intre toti participantii la piata.



Capitalul social al operatorului de piata va fi majorat in perioada urmatoare, ca urmare a obtinerii imprumutului de la Banca Mondiala.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO