Eveniment

Trump mai face un pas spre Casa Albă: Donald Trump şi-a mărit avansul în cursa pentru nominalizarea Republicană la prezidenţiale, câştigând marţi alegerile primare din New Hampshire

Trump mai face un pas spre Casa Albă: Donald Trump şi-a...

Autor: Ştefan Stan

24.01.2024, 10:00 409

Donald Trump şi-a mărit avansul în cursa pentru nominalizarea republicană la prezidenţiale, câştigând marţi alegerile primare din New Hampshire, dar nu a reuşit să o scoată pe rivala Nikki Haley din cursa pentru Casa Albă, scrie FT. 

Trump avea 55% din voturile numărate la ora 23.00, ora standard a Estului, în timp ce Haley deţinea 43,5% din voturi. Voturile nefiind încă numărate, marja exactă a victoriei sale va fi cunoscută abia mai târziu în cursul serii.

Victoria lui Trump în New Hampshire vine după victoria zdrobitoare obţinută săptămâna trecută în Iowa, unde fostul preşedinte a obţinut peste 50 la sută din voturi. El este primul non-independent din epoca modernă care a câştigat ambele competiţii prezidenţiale republicane în Iowa şi New Hampshire.

Victoriile în cele două state cruciale de început îi dau lui Trump un impuls potenţial de neoprit în timp ce campania de nominalizare republicană se mută în sudul ţării, punându-l pe drumul spre o revanşă în alegerile generale din 2024 cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.

"Am avut o noapte pe cinste în această seară", le-a spus Trump susţinătorilor la o petrecere post-electorală în Nashua, New Hampshire, marţi seara, în timp ce a atacat-o pe Haley pentru că a rămas în cursă şi a spus că ea nu va câştiga niciodată nominalizarea partidului republican pentru Casa Albă.

"Doar o mică notă pentru Nikki: nu va câştiga", a adăugat Trump.

În pofida victoriilor consecutive ale lui Trump, Haley a fost sfidătoare la propria petrecere din noaptea alegerilor din Concord, New Hampshire, insistând că această cursă "nu s-a terminat" şi promovând următoarea competiţie majoră din Carolina de Sud, unde a fost guvernator timp de două mandate - deşi în sondajele recente din această ţară se află încă la o diferenţă de două cifre faţă de fostul preşedinte.

În ciuda victoriilor consecutive ale lui Trump, Haley a fost sfidătoare la propria sa petrecere din noaptea alegerilor din Concord, New Hampshire, insistând asupra faptului că cursa "nu s-a încheiat" şi promovând următoarea competiţie majoră din Carolina de Sud, unde a fost guvernator timp de două mandate - deşi în sondajele recente din această ţară se află încă la două cifre în urma fostului preşedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO