Eveniment

TVA ne scoate din afaceri, spun distribuitorii de filme

07.04.2005, 20:12 48

Decizia guvernului de a introduce TVA la biletele de cinematograf ar putea determina investitorii din acest sector sa renunte la afaceri.

"Nu pot forta o crestere a preturilor biletelor pentru ca as avea de pierdut. Global, afacerea mea este pe minus. Este un business prost, nu cred ca il voi mai pastra", a declarat ieri Ion Ionescu, patronul lantului de cinematografe Glendale. Aici pretul unui bilet oscileaza intre 60.000 si 120.000 de lei, iar aplicarea TVA va conduce la preturi de 75.000 - 140.000 de lei.

Potrivit estimarilor Asociatiei Distribuitorilor de Film din Romania (ADFR), vazarile de bilete la film s-au ridicat anul trecut la 250 de mld. lei (6 mil. euro). Daca s-ar fi aplicat TVA la aceasta suma, statul ar fi incasat numai circa 47 mld. lei (1,1 mil. euro).

Reprezentantii industriei cred insa ca nivelul vanzarilor va fi mai mic in 2005. "Numarul clientilor a scazut anul acesta cu 25% fata de primul semestru din 2004, iar consumatorul nu va putea suporta o crestere a pretului la bilete de 19%. Probabil vom adauga 5-10 procente, altfel nu vom putea face fata", a spus Andrea Comanici, director general al distribuitorului InterComFilm Romania.

Cresterea TVA ar putea determina si o scadere a interesului companiilor straine de distributie. "Distribuitorii americani de film au fost anuntati de cresterea taxelor si deja sunt in dubiu daca sa mai investeasca pe o piata unde oricum castigurile sunt mici", a adaugat Comanici.

Incepand cu 1 iunie, cinematografele din Romania vor plati TVA de 19% din incasari, potrivit Ordonantei de urgenta privind modificarea si completarea Codului fiscal. Proprietarii de sali de vizionare a filmelor vor plati astfel taxe totale in valoare de 31% din incasari, cel mai mare nivel din Europa. Prin comparatie, cinematografele din Ungaria platesc taxe totale de 12%.

"S-a eliminat scutirea de TVA pentru operatiunile supuse impozitului pe spectacole, deoarece un regim normal de TVA ar da posibilitatea deducerii taxei aferente achizitiilor si in special pentru investitii", au explicat reprezentantii Ministerului Finantelor. Acestia au adaugat ca scutirea de TVA este contrara directivelor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO