Eveniment

UE aplaudă austeritatea, dar cere ca anumite salarii să rămână intangibile

UE aplaudă austeritatea, dar cere ca anumite salarii să rămână intangibile

Autor: Iulian Anghel, Adrian Seceleanu

07.12.2010, 23:57 222

Două scrisori primite în doar câteva zile din parteareprezentanţilor Comisiei Europene au pus Guvernul de la Bucureştiîn încurcătură. În vreme ce se pregăteşte să treacă prin Parlamentprin angajarea răspunderii legea salarizării unitare, Guvernul estesomat de Comisia Europeană să nu se atingă de salariile unorinstituţii din subordinea sa şi să le scoată din grila salarizăriiunitare.

Episodul aminteşte de o presiune similară venită, în vară, dinpartea Băncii Central Europene care amenda reducerea cu 25% asalariilor din BNR pe motiv că economia, astfel realizată, ar intraîn bugetul statului încălcând interdicţia comunitară potrivitcăreia o bancă centrală nu poate finanţa deficitul fiscal alstatului, iar reducerile salariale ar putea pune sub semnulîntrebării independenţa băncii centrale.

Două instituţii au beneficiat în ultimele zile de atenţiareprezentanţilor Bruxelles-ului - Agenţia de Reglementare înDomeniul Energiei (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentruAdministrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Motivul:includerea salariilor din aceste instituţii în grila legiisalarizării unitare ar reduce veniturile angajaţilor şi le-arştirbi din independenţă.

Comisia Europeană alături de FMI au condiţionat acordareaurmătoarei tranşe de împrumut de adoptarea unei legi a salarizăriiunitare. Comisia susţine acum, prin avertizările pe care le trimitela Bucureşti, că aplicarea acestei legi unor instituţii dindomeniul reglementării le-ar încălca independenţa.

Se ridică, totuşi, o întrebare: BNR bate monedă, dar o face înnumele statului şi, formal, angajatorul Băncii Naţionale estestatul; ANCOM strânge taxe în numele statului; ele trebuie să fieindependente în activitatea lor, dar pot fi independente de efortulcomun şi general al statului de a-şi reduce cheltuielile încondiţiile unei nevoi majore de consolidare fiscală?

"În legislatura comunitară se vorbeşte despre independenţă -decizională şi financiară. Dacă aceste lucruri nu sunt respectatese declanşează procedura de infringement. Am însă ezitări, că ei(Comisia - n.n.) vor ajunge până acolo pentru că este foarte greusă vorbeşti despre independenţă financiară în condiţiile uneiconsolidări fiscale la limită. Dacă în privinţa ANCOM nu poate fipusă în discuţie independenţa decizională şi de acquis comunitar,este forte greu să vorbeşti despre independenţa financiară",comentează Leonard Orban, fost comisar european, care cunoaşteextrem de bine reglementările europene.

Într-o scrisoare redactată în termeni duri şi semnată de RobertMadelin, director general în cadrul direcţiei pentru societateainformaţională şi media, Comisia Europeană trece în revistăreducerile de salarii de la ANCOM, instituţie unde angajările aufost îngheţate.

Bugetul instituţiei este format din taxe plătite de giganţitelecom precum Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şiRCS&RDS.

Potrivit unei copii a scrisorii obţinută de ZF, Robert Madelinse întreabă de ce legea care stabileşte o grilă unitară desalarizare este aplicabilă ANCOM, dar nu şi altor autorităţiautonome de reglementare, cum sunt Comisia Naţională de ValoriMobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Guvernul a exceptat de la legea salarizării unitare BancaNaţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare,Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere aSistemului Pensiilor Private. De ce nu şi ANCOM, se întreabă RobertMadelin, care cere să-i fie dat un răspuns complet în 10săptămâni.

Un răspuns este pregătit de Guvern pentru Comisie şi în privinţaANRE şi va suna cam aşa: Nu avem bani să exceptăm ANRE de la legeasalarizării unitare.

"Pentru ţările din Est cererile Bruxelles-ului se bat uneori capîn cap. Ei cer consolidare fiscală, dar în acelaşi timp cer caangajaţii în anumite domenii să fie bine plătiţi pentru a putea fiindependenţi. Sunt lucruri care se bat cap în cap", spuneOrban.

BNR, apărată de BCE

În iunie, când Guvernul a tăiat salariile bugetarilor, inclusivîn instituţiile de supraveghere sau de reglementare, Banca CentralăEuropeană (BCE) a sărit în apărarea salariilor de la BNR, reduse şiele cu 25%. BCE a susţinut că Guvernul român nu are cum să reducăsalariile din banca centrală (care sunt, conform legii, stabilitede consiliul de administraţie al BNR), întrucât, dacă economiileastfel făcute s-ar vira la bugetul de stat, s-ar încălcareglementările europene potrivit cărora o bancă centrală areinterdicţie de a sprijini bugetul statului. În faţa obiecţiilorBCE, Guvernul a decis ca salariile la BNR să rămână diminuate, însăeconomiile rezultate să rămână la dispoziţia BNR. BCE nu a fost deacord nici cu această soluţie, dar salariile au rămas tăiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO