Eveniment

Ultima strigare pentru privatizare. Urmeaza lichidarea

17.03.2003, 00:00 36

Autoritatea pentru Privatizare va trece in proprietate privata, pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, toate cele 23 de societati comerciale care vor efectua disponibilizari de personal. APAPS pare sa fi luat, in sfarsit, o mare hotarare: Ce nu poate fi privatizat, va fi lichidat.
Restructurarea in vederea gasirii unor cumparatori reprezinta ultima alternativa inaintea lichidarii.
APAPS sustine ca in aceasta luna vor fi privatizate societatile Tractorul Brasov, Mefin Sinaia si Uzinele Sodice Govora, iar in aprilie urmeaza sa fie trecute in proprietate privata Iasitex Iasi, Chimcomplex Borzesti, Tepro Iasi si Carom Onesti.
Programul de privatizare prevede, pentru luna mai, privatizarea Electroputere Craiova, Letea Bacau, Combinatul de Utilaj Greu Cluj, Fortpres Cluj si Fortus Iasi. In luna iunie sunt programate privatizarile Turnu SA Turnu Magurele,  Combinatul Siderurgic Resita, Siderurgica Hunedoara, Aro Campulung, Roman Brasov, Faur Bucuresti si Rulmentul Brasov.
Cei mai multi angajati, in numar de 3.500, vor fi disponibilizati de la Siderurgica Hunedoara. Celelalte intreprinderi care vor efectua disponibilizari sunt  Tractorul Brasov - 3.000 de salariati, Turnu SA din Turnu Magurele - 300 persoane, Electroputere Craiova - 800 angajati, Combinatul Siderurgic Resita - 850 salariati, Republica Bucuresti - 550, Iasitex Iasi - 100, Mefin Sinaia - 595, Chimcomplex Borzesti - 400, Letea Bacau - 300, Rempes Deva - 140, Uzinele Sodice Govora - 255, Combinatul de Utilaj Greu Cluj - 300, Fortpres Cluj - 100, Tepro Iasi - 300, Fortus Iasi - 500, Aro Campulung 1.000, Carom Onesti - 300, Faur Bucuresti - 650 si Rulmentul Brasov - 1.500.
Societatile Rempes Deva, Mecanica Marsa, Republica Bucuresti au fost privatizate la sfarsitul saptamanii trecute.
Ovidiu Musetescu a aratat vineri ca societatile de pe lista nu au alta solutie pentru a deveni atractive in vederea privatizarii si ca vor intra in faliment daca nu sunt privatizate.
 "Cei care ne spun ca sunt buni, frumosi, ca fac produse nemaiantalnite in Romania si ca au capacitati tehnologice, au avut destul timp sa demonstreze acest lucru. De exemplu, in cazul Tractorul, care are datorii de 130 de milioane de dolari si pierderi de doua miliarde de lei pe zi, nu pot exista astfel de comentarii", a declarat Musetescu.
Ministrul Privatizarii a aratat ca Guvernul a decis sa acorde plati compensatorii pentru salariatii disponibilizati in incercarea de a reduce personalul excedentar si a atrage interesul investitorilor.
"Societatea Roman Brasov a produs anul trecut, cu peste 8.000 de salariati, aproximativ 600 de camioane si pentru a fi rentabila ar trebui sa faca, cu 4.000 de salariati, 3.000 de camioane. Tractorul Brasov a produs 5.000 de tractoare cu 6.700 de oameni, iar firma italiana Landini realizeaza, cu 3.000 de salariati, 27.000 de tractoare si 700 de combine", a afirmat Musetescu.
El a mai spus ca Siderurgica Hunedoara are pierderi operationale de 60.000 de dolari pe zi, valoarea totala a pierderilor zilnice fiind de 500.000 de dolari. De asemenea, Tractorul are datorii istorice de 4.600 de miliarde de lei.
Nivelul total al pierderilor inregistrate de societatile care vor efectua disponibiliari este de circa 18.000 de miliarde de lei, aproape 600 de milioane de dolari.
Platile compensatorii vor fi achitate pentru o perioada intre 15 si 17 luni si vor totaliza aproximativ 1.500 de miliarde de lei, fondurile urmand sa provina din bugetul asigurarilor de somaj, a precizat Musetescu.
Guvernul a aprobat joi o lista de 23 societati comerciale aflate in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare la care se vor efectua concedieri colective de personal in perioada 1 martie - 30 iunie.
 In hotararea de Guvern privind aprobarea acestei liste, publicata in Monitorul Oficial, nu este precizat numarul persoanelor care urmeaza sa fie concediate din societatile mentionate. In proiectul acestui act normatv, care a fost analizat in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, era insa prevazut ca numarul total al persoanelor disponbilizate din cele 23 de societati aflate in subordinea APAPS sa se ridice la 18.000.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, persoanele disponibilizate vor primi o suma egala cu echivalentul a doua salarii individuale medii nete din ultimele trei luni de activitate si o indemnizatie de somaj.
Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele disponibilizate vor beneficia, pana la incheierea perioadei de 15 luni, de un venit lunar de completare egal cu salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003.

Conares vrea sa se extinda in Romania
Firma elvetiana Conares Trading, proprietarul Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste, a preluat la sfarsitul saptamanii trecute si intreprinderea Industria Sarmei Campia Turzii. Tranzactia se ridica la 27,2 milioane de euro, din care pretul pachetului de actiuni este de 2,5 milioane de euro. Conares Trading s-a angajat sa realizeze investitii tehnologice de 16,5 milioane de euro, investitii de mediu de 3,3 milioane de euro si sa suplimenteze capitalul circulant al ISCT cu 3,7 milioane de euro. De asemenea, cumparatorul a preluat datorii bugetare de 1,1 milioane de euro. Vladimir Yorich, reprezentantul companiei, a declarat ca firma intentioneaza sa infiinteze in Romania un holding in domeniul metalurgic care sa obtina o cifra de afaceri de 300-400 de milioane de dolari anual. Potrivit lui Yorich, compania pe care o reprezinta este interesata si de privatizarea intreprinderilor Petrotub Roman, Siderurgica Hunedoara si Combinatul Siderurgic Resita. "Exista ideea de a uni aceste proiecte intr-unul singur, dar totul va depinde de conditii si de pret. Noi vrem sa achizitionam 2-3 intreprinderi din Romania, pentru a forma un mini-holding cu o cifra de afaceri de 300-400 de milioane de dolari pe an", a afirmat oficialul Conares. Compania detine combinatul Celeabinsk, actiuni la mari producatori de otel din Federatia Rusa, precum Magnitogorsk sau Metalurgiceski Kombinat. Conares are in Romania relatii comerciale cu o serie de unitati din domeniile metalurgiei, rulmentilor si constructiilor de masini, printre care Petrotub, Republica, Koyo Alexandria, Rulmentul Brasov si Tractorul Brasov. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO