Eveniment

Un adept al „Statelor Unite ale Europei” ajunge în fruntea MAE român

Mihnea Motoc, noul ministru de externe al României

Mihnea Motoc, noul ministru de externe al României

Autor: Iulian Anghel

20.11.2014, 00:00 864

Mihnea Motoc (48 de ani), noul ministru de externe al României, este unul dintre cei mai influenţi diplomaţi români, el ocupând, în ultimii şase ani, funcţia de ambasador la UE (reprezentant permanent). Preşedintele Traian Băsescu a semnat încă de marţi seară numirea sa ca ministru de externe, la propunea prim-ministrului Victor Ponta, după demisia, tot marţi, a lui Teodor Meleşcanu.

Reprezentanţa permanentă a României la Bruxelles în fruntea căreia s-a aflat Motoc este interfaţa între autorităţile naţionale şi cele de la Bruxelles (Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European). Prin urmare, deţinătorul unei astfel de poziţii este unul dintre cei mai bine informaţi diplomaţi europeni. Motoc este un „atlantist” şi un diplomat favorabil „Statelor Unite ale Europei” - un concept de integrare care îi are între fideli pe politicienii germani, dar şi pe preşedintele la final de mandat Traian Băsescu.

Înainte de a fi ambasador la UE, Motoc a mai fost ambasador şi reprezentant al României la ONU şi reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU, secretar de stat pentru integrare europeană şi ambasador în Olanda. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO