Eveniment

Un blog al publicaţiei britanice The Economist citează Ziarul Financiar: Britanicii câştigă miliarde de euro din faptul că România este membră a UE

Un blog al publicaţiei britanice The Economist citează...

Autor: Ioana Tudor

18.12.2013, 20:11 856

Blighty, unul din blogurile publicaţiei The Econo­mist,  a publicat azi un articol în care arată că tabloidele britanice, care alimentează opinia publică cu ştiri privind invazia româ­nilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, distorsionează voit imaginea României, prezentând o ţară săracă, cu locuitori ce trăiesc în „colibe mici de chirpici“, aşa cum scria The Mail într-un material.

Blogul publicaţiei The Economist notează însă că în realitate „România este mai bogată, mai dinamică şi mai sofisticată decât sugerează aceste poveşti. Şomajul este relativ mic (mai mic decât în Marea Britanie). Deficitul bugetar al României pune Marea Britanie «la colţ». Creşterea economică anualizată a României a atins 4,1%. În Bucureşti, PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumpărare, chiar depăşeşte media din UE“.

Potrivit blogului găzduit de The Eco­no­mist, tabloidele britanice evită să vorbească şi despre această faţă a lucrurilor, pe care preferă să o treacă cu vederea, şi exagerează motivele care îi încurajează pe români să-şi părăsească ţara. Prezentarea imaginii complete şi reale a României ar fi „un antidot puternic pentru panica britanicilor“, scrie blogul publicaţiei The Econo­mist, care arată că atât România, cât şi Marea Britanie au de câştigat de pe urma prezenţei în UE a ţării est-europene. „Cetă­ţenii şi com­paniile din Marea Britanie pot avea de câştigat venind în direcţia opusă «valului» de imigranţi aşteptaţi de la 1 ianuarie.“

Blogul lui The Economist subliniază că un articol publicat în ediţia de marţi, 17 decembrie 2013, în Ziarul Financiar scoate în evidenţă tocmai această idee, şi anume că deşi nu îi vor pe români, „britanicii sunt atraşi de con­sumatorii români“, lucru dovedit şi de faptul că, în intervalul 2010-2012, firmele britanice au avut o cifră de afaceri medie anuală de 6,3 mld. euro în România, dublu faţă de nivelul din 2007, când ţara a fost primită în UE. De la aderarea ţării, afacerile companiilor britanice prezente aici au ajuns undeva la 27-30 mld. euro, iar profitul la 3,7 mld. euro.

Multe dintre aceste firme au primit sub­venţii de milioane de euro de la statul român (ceea ce merită să fie amintit când politicienii vor­besc inepuizabil despre cum românii îi costă pe plătitorii de taxe britanici - notează blogul de la The Economist). Avantajele ar putea fi chiar mai mari luând în considerare faptul că cifrele nu includ companiile britanice active în România, dar înregistrate în alte ţări, cum este cazul Vodafone, care în datele Registrului Comerţului figurează ca având capital olandez. Şi Londra, centrul financiar cheie al Euro­pei, a avut de câştigat de pe urma creşterii economice a României. Două dintre compa­niile mari de aici, A&D Pharma şi Romgaz, au fost listate la Londra, aducând comisioane de milioane băncilor de aici, avocaţilor şi consul­tanţilor pe care i-au angajat.

Argumentele împotriva felului în care România este prezentată de tabloidele şi de miniştrii britanici pot continua. Pe lângă faptul că românii lucrează din greu şi contribuie astfel la creşterea economică a Marii Britanii, iar prezenţa României în UE dă companiilor britanice cale liberă de a beneficia de boomul ei economic, cetăţenii români din Marea Britanie rămân legaţi de ţara lor, asigurând o conexiune între aceste două aspecte pozitive.

Puţini britanici vorbesc româneşte (puţini sunt şi cei care vorbesc germana) şi puţini înţeleg cum funcţionează România. Aceasta fiind situaţia, legăturile Marii Britanii cu această economie în ascensiune ar putea fi întrerupte dacă nu ar fi românii din Londra, Manchester, Birmingham şi din alte părţi, care pot deschide noi canale comerciale şi de comunicare. Prezenţa lor nu poate fi deci decât un lucru bun pentru Marea Britanie, care ţinteşte să îşi crească exporturile către România cu 60% până în 2017.

Afaceri de 4 mld. euro anual şi profituri de 200 mil. euro în România

ZF a arătat într-un amplu articol din ediţia de marţi 17 decembrie - citat pe larg de blogul The Economist  - că Marea Britanie, care este reticentă în ceea ce priveşte deschiderea pieţei muncii către români în 2014, nu ia în considerare - când face trimiteri negative la imigranţii români - câştigurile pe care statul britanic, persoanele şi companiile britanice l-au realizat în România. Companiile cu capital britanic au realizat în 2012, potrivit datelor Registrului Comerţului, afaceri de 4 mld. euro pe piaţa locală şi profituri de 200 mil. euro. Dar pe lângă aceste câştiguri directe, britanicii mai beneficiază de pe urma listării companiilor româneşti la Londra, achiziţionează terenuri ieftine în România, în vreme ce muncitorii români din Regat contribuie din plin la bugetul ţării. În aceste condiţii, de ce sunt britanicii reticenţi în legătură cu muncitorii români? Specialiştii au arătat că există o puternică miză politică a acestei afaceri. Cum partidul populist UKIP a început să aibă tot mai multe voturi din partea populaţiei, iar cel conservator trece printr-o criză, premierul britanic David Cameron încearcă să îşi păstreze electoratul preluând o parte din mesajele populiste ale adversarilor. Ioana David

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO