Eveniment

Un fost viceguvernator al BNR preia funcţia de vicepreşedinte al BEI, unul dintre cei mai mari creditori ai României, cu un salariu de peste 30.000 de euro pe lună

Un fost viceguvernator al BNR preia funcţia de vicepreşedinte al BEI, unul dintre cei mai mari creditori ai României, cu un salariu de peste 30.000 de euro pe lună

Autor: Anelis Baciu

29.02.2016, 00:04 427

Cristian Popa, care a ocupat poziţia de viceguvernator al BNR vreme de 16 ani, a primit avizul Consiliul guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru funcţia de vicepreşedinte şi îşi va prelua noile responsabilităţi de mâine - 1 martie.

Popa îl înlocuişte pe Mihai Tănăsescu (ministrul de finanţe al guvernului Năstase), numit în funcţie în 2012, dar aflat în concediu prelungit din octombrie 2014 în contextul unei anchete a procurorilor DNA şi al implicării numelui său în dosarul Microsoft.

Popa va sta aproximativ o jumătate an în funcţie, adică până când se termină mandatul alocat României, însă va încasa un salariu de peste 30.000 de euro pe lună (la BNR avea aproximativ 13.000 de euro net pe lună). „Este o onoare şi un privilegiu să mă alătur Comitetului de direcţie al băncii şi aştept cu interes să sprijin implicarea băncii în România, Europa şi la nivel mondial. În ultimii 25 de ani, Banca Europeană de Investiţii a jucat un rol crucial în sprijinirea unor oportunităţi economice mai favorabile, a accesului la finanţare, a inovării şi infrastructurii atât în Europa şi în afara acesteia şi aştept cu nerăbdare să contribui la activitatea în echipă a băncii“, a afirmat Popa.

La începutul toamnei 2014, premierul Victor Ponta a nominalizat-o pentru această poziţie Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe. După căderea guvernului Ponta, Ioana Petrescu s-a retras, iar guvernul Cioloş l-a propus pe Popa. Popa a fost cel mai longeviv membru al conducerii executive a BNR după Mugur Isărescu, obţinând primul mandat de viceguvernator în 1998. Când a intrat în board era cel mai tânăr membru al consiliului de administraţie al BNR, la 34 de ani. A avut trei mandate consecutive în poziţia de viceguvernator.

Principalul obiectiv al lui Popa la BNR a fost ţintirea inflaţiei, responsabilităţile lui fiind politica monetară, studiile economice, modelarea şi prognozele macroeco­nomice, stabilitatea financiară şi relaţiile internaţionale. El şi-a pierdut postul în noiembrie 2014, când s-a reales conducerea BNR după expirarea mandatului de cinci ani. Ponta l-a preferat pe Liviu Voinea, fost ministrul al bugetului, pentru poziţia de viceguvernator.

Popa este doctor în ştiinţe economice, cu o specializare în economie internaţională/politici monetare comparate, al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. El a studiat şi la Harvard University.

AFACERI DE LA ZERO