Eveniment

Un investitor slovac a luat active ale Nicolina Iasi pentru 25 mil. euro

25 milioane de euro pentru sase hectare din Nicolina

Concept si Real Estate au achizitionat terenuri si au cumparat creante ale fabricii Nicolina - devenind proprietarii acesteia

15.03.2009, 21:26 408

Compania Sticknet Investment, care are drept unic asociat off-shore-ul cipriot Sticknet Development Limited, a platit firmei iesene Real Estate Development 25,7 mil. euro pentru achizitia a 6,2 hectare din terenul fostului producator de utilaje pentru infrastructura Nicolina din Iasi, scrie Ieseanul.

Tranzactia ocupa locul trei in topul celor mai mari contracte semnate vreodata in municipiul Iasi, dupa vanzarile complexului Carrefour-Felicia (40 mil. euro) si a Moldova Mall (34,5 mil. euro).
Pretul contractului: 111 milioane de lei (circa 25,7 milioane de euro). Din aceasta suma, 100,2 milioane reprezinta pretul terenului, iar 10,7 milioane cel al constructiilor amplasate pe teren. 21,6 milioane de lei au fost platiti in termen de 20 de zile, iar restul de 89,2 milioane urmeaza sa fie achitati pana pe 31 mai 2009.
Prin aceasta tranzactie, numarul off-shore-urilor care doresc sa tranforme fosta fabrica Nicolina intr-un vast complex imobiliar a crescut de la doua la trei, fara ca acest lucru sa aduca si lamuriri in privinta identitatii investitorilor.
Juristul Concept, Adrian Georgescu, a declarat ca nu stie nimic, in timp ce administratorul Sorin Stoicescu nu a putut fi contactat.
In acest timp, avocatul Gabriel Vasai de la casa de avocatura bucuresteana Tuca, Zbarcea si Asociatii, loc unde se afla sediul Sticknet, a declarat: "Eu m-am ocupat doar de intocmirea actelor. Nu cunosc detalii".
Totul a inceput in 2007, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la vanzare 18 din cele 31 de hectare ale fabricii intrate in colaps. In oferta intrau inclusiv halele de productie.
Licitatiile au fost castigate de Concept Investment Brasov (14 ha - 11 milioane de euro) si Real Estate Development Iasi (4 ha - 7 milioane). Cele doua firme au anuntat ca pe respectivele amplasamente vor investi sute de milioane de euro in doua complexe imobiliare diferite, dar care au fuzionat dupa ce patronul societatii iesene, Eusebiu Siminiceanu, a cedat-o unui off-shore cipriot. Atat Concept, cat si Real Estate au un administrator comun: slovacul Florian Horvath.
Angajatii de la Nicolina, firma intrata in insolventa, au protestat fata de modul in care a fost dezintegrata fabrica, au cerut AVAS reluarea productiei si au sustinut ca firma Concept nu si-a achitat obligatia de a plati cele 11 mil. euro, desi au trecut aproape doi ani de la licitatie. In plus, in urma cu cateva saptamani, deputatul PD-L Nicusor Paduraru a devenit presedintele unei comisii parlamentare care a inceput sa investigheze declinul fostului simbol al economiei iesene.
Devalizarea a inceput insa pe vremea guvernului Nastase, in 2004, celebru fiind cazul a 4,5 hectare din Nicolina cumparate de liberalul, la acea vreme, Ion Vranceanu care era si vicepresedinte al Consiliului de Administratie. Acesta a platit 2 mil. dolari, pentru ca dupa 10 zile, cumparatorul sa vanda aceeasi suprafata catre Kaufland cu 3,3 mil. euro!
In ciuda criticilor si anchetelor, Concept si Real Estate au continuat sa achizitioneze terenuri in zona si sa cumpere creante ale fabricii - devenind, practic, proprietarii acesteia. In luna februarie, au prezentat la Primarie intentia de a construi un vast complex imobiliar pe 28,8 ha, inclusiv drumuri private.
Investitia era cifrata la un moment dat la 500 mil. euro si cuprinde, printre altele, blocuri de locuinte, magazine, spatii de recreere etc.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO