Eveniment

Un nor toxic de fosfor de la un accident din Ucraina, la 160 km de Romania

Un nor toxic de fosfor de la un accident din Ucraina, la 160 km de Romania
18.07.2007, 18:51 863

Ministerul Mediului urma sa stabileasca ieri seara daca norul poate deveni un pericol pentru nordul tarii. Accidentul s-a produs in apropiere de orasul Lviv (Lvov), situat in vestul Ucrainei, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Polonia si 250 de kilometri de granita nordica a Romaniei.
Norul format in urma incendiului rezultat din accident se intinde pe 90 de kilometri patrati, deasupra a 14 sate situate in apropierea orasului Lviv. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a spus ieri ca potrivit informatiilor pe care le-a primit de la Agentia pentru Protectia Mediului Suceava, norul format in urma incendiului produs dupa accident se afla la o distanta de 160 de kilometri de granita.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a aflat de la mass-media despre accidentul din Ucraina care a produs un nor de praf de fosfor si analizeaza, impreuna cu Administratia Nationala de Meteorologie, daca substanta va ajunge in Romania.
Ministerul Mediului asteapta o analiza pentru a afla daca praful de fosfor ajunge deasupra Romaniei
"Nu stim nimic mai mult decat ce a aparut in presa. Am contactat imediat ambasada Ucrainei la Bucuresti, care nu a facut altceva decat sa ne confirme ca norul de fosfor exista si ca a rezultat in urma unui accident. Mai sunt mai bine de 200 de kilometri din zona afectata in prezent si pana la granita cu Romania, astfel ca speram ca norul sa nu afecteze teritoriul romanesc", au declarat pentru Mediafax surse din conducerea ministerului.
Ministrul mediului, Korodi Attila, a convocat conducerea Administratiei Nationale de Meteorologie careia i-a cerut o simulare care sa arate traiectoria norului de praf de fosfor si din care sa reiasa daca acesta va ajunge sau nu deasupra Romaniei.
Sursele citate au mai declarat ca, desi accidentul s-a petrecut in urma cu mai bine de 12 ore, autoritatile ucrainene nu au informat Bucurestiul despre eveniment.
"Imediat ce vom avea simularea vom informa conducerea Executivului si publicul", au declarat sursele citate.
Numeroase localitati ucrainene risca sa fie afectate de norul toxic care a rezultat dupa deraierea, luni seara, in vestul Ucrainei, a unui tren care transporta fosfor galben, o substanta inflamabila si otravitoare. Potrivit BBC Online, sute de localnici au fost evacuati, iar 20 de persoane ranite in accidentul feroviar au fost spitalizate.
Incendiul care izbucnise dupa deraierea trenului a fost stins la cateva ore dupa accident. Trenul transporta fosfor galben si se indrepta spre Polonia, venind din Kazahstan.
Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia care a avut loc in 1986 la centrala nucleara de la Cernobil.
"A avut loc un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobil, avem de-a face cu un incident care poate reprezenta un pericol real pentru populatie", a spus Kuzmuk. "Este un incident iesit din comun, ale carui consecinte nu pot fi anticipate", a explicat oficialul citat.
In conditiile in care sute de persoane au fost evacuate, cei care au ramas in zona au fost sfatuiti sa stea in case si sa evite mancarurile facute din legume si animale de productie locala.
De altfel, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a emis un ordin prin care cere Guvernului sa ia masuri pentru diminuarea efectelor accidentului feroviar produs luni seara in vestul Ucrainei, in urma caruia a rezultat un nor toxic care se intinde pe 90 de kilometri patrati, informeaza un comunicat oficial.
Potrivit ordinului prezidential, Guvernul este obligat sa adopte in cel mai scurt timp un plan pentru contracararea consecintelor accidentului feroviar.
Guvernul este indemnat sa asigure securitatea locuitorilor din zona afectata, sa le furnizeze alimente, eventual asistenta medicala si adapost.
Administratia regionala din zona Lviv, unde a avut loc accidentul, trebuie sa ia masuri pentru protejarea populatiei, faunei si florei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO